Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 15-17 mai, la Galaţi are loc Simpozionul ştiinţific internaţional intitulat „2013 - Anul jubiliar al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ «Părintele Dumitru Stăniloae»“, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“.

Simpozionul a debutat ieri prin săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a unei slujbe de Te Deum de către ÎPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Secţiunea I a purtat numele „Evocarea părintelui Dumitru Stăniloae“ şi se înscrie în evenimentele organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2013 drept an comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae, la împlinirea a 110 ani de la naştere şi a 20 de ani de la mutarea la Domnul a ilustrului profesor.

În Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“, corala „Ortodoxia“ a Arhiepiscopiei a susţinut un mic concert pascal, după care IPS Casian a deschis lucrările simpozionului. „Să nu se creadă că părintele Stăniloae a fost doar un filozof al teologiei şi al culturii, ci a fost fascinat de întâlnirea cu omul necăjit, bolnav şi singur. A văzut în paharul de apă pe care îl dai omului bolnav astăzi pe Iisus Hristos, pe Care Îl chemi să te ajute. De aceea, sunt sigur că, în duhul lui, se bucură că teologia iubirii a rodit în filantropie. Niciodată în viaţa Bisericii Ortodoxe Române, poate, nu s-a făcut o legătură mai profundă între teologie, Liturghie şi slujirea socială“, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

Prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului, şi prof. univ. dr. ing. Toader Munteanu, prorector, au transmis cuvinte de bun venit şi felicitări din partea Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi pentru organizarea simpozionului.

„Pentru el, modul de viaţă filocalic devenise o a doua natură“

În centrul expunerilor s-a aflat doamna Lidia Stăniloae, fiica părintelui profesor Dumitru Stăniloae, care a evocat chipul, personalitatea şi opera tatălui său, arătând că „el a trăit pentru ceilalţi şi după el a rămas tot ceea ce a făcut pentru ei, pentru credinţă, pentru ca spiritualitatea şi cultura noastră să nu se piardă“. De asemenea, „pentru el, modul de viaţă filocalic devenise o a doua natură“, urmărind doar gândirea şi săvârşirea faptelor ziditoare pentru semeni, într-un trup în care „mândria nu avea ce căuta“. „Am învăţat de la el că la temelia întregii umanităţi, care se înţelege ca umanitate, şi nu ca o specie animală, cu funcţiuni exclusiv biologice, stau poruncile Domnului: să nu înşeli, să fii cinstit. Ele sunt premisele oricărei aspiraţii către îmbunătăţirea spirituală, către dobândirea chipului de drept, bineplăcut lui Dumnezeu“, a mărturisit Lidia Stăniloae.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a oferit auditorilor câteva impresii despre părintele Stăniloae, deprinse de-a lungul anilor, mai întâi ca elev, apoi ca student şi doctorand şi în final colaborator în cadrul universitar.

În continuare, lect. dr. Reinhold Gestrich, reprezentând Universitatea Protestantă din Ludwigsburg, Germania, a prezentat o recenzie a lucrării dr. Michael Weber, „Omul duhovnicesc şi teologia harului, în opera părintelui Dumitru Stăniloae“.

Pr. prof. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a făcut trecerea către cea de-a doua parte a simpozionului, cea dedicată Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi, prezentând referatul cu titlul „Biserica străromână, parte a Bisericii Universale, în vremea Sfântului Constantin cel Mare“.

Simpozionul ştiinţific internaţional continuă astăzi prin prelegeri susţinute la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi şi se va încheia mâine, 17 mai.

Alexandru Briciu

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook