Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a IV-a după Înviere, credincioşii parohiei Olăneasca, comuna Salcia Tudor,  Protopopiatul Făurei, județul Brăila, au participat la sfinţirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfânta Treime“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos.

Localitatea Olăneasca datează din prima jumătate a secolului XIX (1821) și a fost întemeiată în urma împământenirii de către domnitorul Ţării Româneşti a unui crescător de oi de origine transilvană pe nume Olănescu, cu terenuri în dreapta Siretului. Trecut de timpuriu la cele veşnice, fruntaşul este succedat de soţia sa, Maria Olănescu, iar aşezarea va purta numele Olăneasca.

Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaş a fost aşezată de căte Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 26 martie 1995, iar lucrările de construcţie s-au desfăşurat între anii 1995-2001, sub permanenta purtare de grijă a preotului paroh Florinel Stan, prin jertfelnica dărnicie a credicioşilor şi cu sprijinul important al autorităţilor locale.

Noua biserică a fost înveşmântată cu pictură nouă în tehnica „fresco”, executată de zugravul bisericesc Alexandru Florin Săceanu din Bucureşti şi a fost înzestrată la interior cu sfintele odoare şi mobilier liturgic, pentru ca, în data de 26 mai 2013, noul lăcaş de cult să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioși din parohie şi nu numai.

La slujbă au fost prezenţi o parte din elevii Şcolii Gimnaziale din localitate, înveşmântaţi în tradiţionalul port popular.

În contextul manifestărilor pastoral-misionare prilejuite de proclamarea anului 2013 ca „An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, noul locaș de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult, iar preotului paroh i-a fost conferit rangul de iconom.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pentru peste 600 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei, pentru cele din urmă fiind pregătite pachete cu alimente de primă necesitate, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook