Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 14-17 mai 2015, municipiul Galaţi găzduieşte a 25-a Adunare Generală a Asociaţiei Internaţionale a Mării Negre, organizaţie regională, nonguvernamentală şi noncomercială ce reuneşte 29 de oraşe de pe malul Mării Negre, dar şi din vecinătatea acesteia,  care sprijină consolidarea şi dezvoltarea cooperării în zona Mării Negre.

În acest context, la Galaţi sunt prezenţi delegaţi din 9 ţări, şi anume: Grecia, Bulgaria, Georgia, Italia, Republica Moldova, Rusia, Turcia, Ucraina şi, bineînţeles, România.

În cadrul întâlnirii a fost ales preşedintele executiv al Asociaţiei, în persoana dlui Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.

Prezent la întrunire, Excelenţa Sa, dl Emil Rapcea, Consulul General al României la Odessa, a arătat că „Galaţiul şi-a demonstrat încă o dată calibrul european, fiind gazda unei întâlniri de marcă a reprezentanţilor din 9 ţări aflate în jurul Mării Negre, în cadrul unei structuri care urmăreşte dezvoltarea relaţiilor de colaborare spirituale, cultural-artistice şi economice între oraşele de la Marea Neagră.  Delegaţii sosiţi la Galaţi au fost impresionaţi de farmecul acestui oraş, de vechimea lui şi, mai ales, de potenţialul extraordinar pe care acesta îl are prin aşezarea lui la gurile Dunării, la intersecţia cu Prutul şi Siretul, şi prin faptul că este o cale navigabilă care poate lega toate oraşele din jurul Mării Negre cu întreaga Europă Centrală şi Occidentală“.

La solicitarea organizatorilor, oaspeţii din străinătate au fost primiţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Delegaţii prezenţi au apreciat foarte mult exponatele din Muzeu şi, în mod deosebit,  au evidenţiat rolul Bisericii de-a lungul timpului la gurile Dunării pentru păstrarea bunelor raporturi de cooperare între diferitele etnii şi religii din jurul Mării Negre.

„Cel mai important moment al vizitei, a mai arătat Excelenţa Sa, a reprezentat-o vizita la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, sanctuar al spiritualităţii şi al Bisericii Ortodoxe Române. Modul foarte cald şi deschis cu care Înaltpreasfinţia Sa ne-a întâmpinat şi s-a adresat oaspeţilor, vorbind fiecăruia în limba lui, a fost foarte bine primit de către fiecare vizitator.

Ca o adevărată enciclopedie, Chiriarhul Dunării de Jos prezentând o istorie a creştinismului în România, care începe cu Sfântul Apostol Andrei, care este şi ocrotitorul Odessei, ne-a convins că fără Biserica Ortodoxă Română n-am fi existat ca popor, iar astăzi nu am putea construi viitorul pe care ni-l dorim. Aşadar, una din structurile care ne-a ţinut tot timpul legaţi, strânşi, uniţi ca naţiune, ca limbă şi cultură şi, mai ales, ca spiritualitate a fost Biserica Ortodoxă Română! Ea creează şi astăzi poduri extraordinare cu oraşele din diferitele ţări aflate în jurul Mării Negre!“.

În Capela „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ a Palatului Episcopal, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a primit din partea oaspeţilor Albunul omagial intitulat „Azov 300 – Sketches of our Beloved Town“, la rândul său, Chiriarhul Dunării de Jos oferind oaspeţilor Albumul „Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos“, precum şi alte daruri de suflet.

La final, oaspeţii au semnat în Cartea de Aur a Muzeului, înscriind pe paginile acesteia plăcutele impresii pe care le-au trăit „sanctuarul spiritualităţii creştine de la gurile Dunării”.

Asociaţia Internaţională a Mării Negre a luat fiinţă în anul 1992 în oraşul Odessa, Ucraina.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook