Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor desfăşurat în întreaga ţară în noaptea dinspre 16 spre 17 mai 2015, Palatul Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis larg porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai.

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a apreciat prezenţa numeroasă a tinerilor, a familiilor cu copii şi, în general, a credincioşilor de toate vârstele: ”Noaptea europeană a Muzeelor la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos s-a convertit într-o priveghere luminoasă unde, aproape 5.500 de vizitatori i-au trecut pragul.

Apreciem în chip deosebit mulţimea familiilor tinere cu copii, a profesorilor care şi-au însoţit elevii, a tinerilor şi elevilor de la Liceul de Arte care au susţinut un excepţional concert şi, în general a tuturor celor ce reprezintă lumea bună... Evenimentul din seara aceasta este o prelungire, o continuare a sărbătorii Învierii pe Calea Domnească, cu deosebirea că, de data aceasta, vizitatorii s-au bucurat nespus de mult de o altă imagine a propriei Biserici - o imagine plină de istorie, o imagine înfrumuseţată de cultură şi o imagine înmiresmată, parfumată de atâtea obiecte de patrimoniu!

Mai presus de orice însă, credem că evenimentul din seara aceasta dovedeşte încă o dată deschiderea extraordinară a credincioşilor de toate vârstele spre cultura, istoria şi spiritualitatea neamului românesc!“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

În salonul oficial al Muzeului, un grup de copii din clasele I-X al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, sub bagheta profesorilor de muzică, au prezentat publicului, până târziu în noapte, o serată muzicală în care au fost interpretate piese din repertoriul atât clasic, cât şi romantic - românesc.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul să admire Exponatul lunii – Icoana Sfântului Arhanghel Mihail, datată în anul 1711. Icoana aparţine stilului bizantin şi este pictată pe suport de lemn în tehnica tempera, având elemente de ferecătură din argint.

De asemenea, prin expoziţia temporară „Brâncoveanu 300 – tradiţia continuă“, publicul a avut ocazia de a se familiariza atât cu fenomenul cunoscut sub numele de „arta şi arhitectura brâncovenească“, cât şi cu felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societăţii, fiind apoi identificată drept Arhitectură Românească.

În finalul circuitului muzeal, vizitatorii au putut să se închine icoanei şi să sărute moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în capela Muzeului care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică expuse în Muzeul Isoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea spiritualităţii ortodoxe până în zilele noastre.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook