În cea de a doua zi a slăvitului Praznic al Învierii Domnului, credincioşii parohiei gălăţene ocrotită de Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului şi-au cinstit ocrotitorul.
Într-o atmosferă de înălţătoare bucurie sufletească, la altarul de vară, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie, cadre didactice, elevi şi mulţi tineri care au avut prilejul să se închine la icoana Sfântului Atanasie şi la fragmentul din sfintele sale moaşte, păstrate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
Prezenţi la eveniment, grupul de bătrâni ştefanieni din comuna Piscu, judeţul Galaţi a susţinut un bogat program cultural-artistic de cântece pascale şi patriotice.
Acestora li s-au adăugat şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 40 din municipiu, îmbrăcaţi în costume populare, majoritatea lor fiind înscrişi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“.
După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au ciocnit ouă roşii cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, după care au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind în acest scop sute de pachete cu alimente tradiţionale pascale, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru persoanele aflate în evidenţele speciale ale parohiei.
În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, ale cărui sfinte moaşte se păstrează întregi, aşezate pe un tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.
În conformitate cu hotărârea nr. 1968/2008 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de 2-3 mai ale anului 2009, au avut loc la Galaţi, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.
FacebookContact