În purtarea sa de grijă şi preocuparea de punere în valoare a zestrei sale patrimonial-culturale, Biserica Ortodoxă Română a organizat numeroase muzee şi colecţii bisericeşti muzeale.
Acestea funcţionează în cadrul unor centre şi catedrale eparhiale, mănăstiri sau chiar biserici parohiale. Numărul lor total este de peste 300: 277 muzee şi colecţii muzeale şi 42 de centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc.
Menţionăm doar câteva dintre acestea, organizate sau reorganizate în ultimele decenii: Muzeul Spiritualităţii Româneşti din municipiul Sfântu-Gheorghe; Muzeul bisericii din Borzeşti; Muzeele Mănăstirilor Putna, Suceviţa, Moldoviţa sau Dragomirna; Muzeele Mănăstirilor Agapia şi Văratec; Muzeul Eparhiei Huşilor; Muzeele Mănăstirilor Cernica şi Căldăruşani; Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei; Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara; Muzeul Mănăstirii Sâmbăta; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iaşi; Muzeul cărţii vechi de la Mănăstirea Bistriţa, jud. Vâlcea; Muzeul Mănăstirii Stelea din Târgovişte, Muzeul Mănăstirii Antim şi Muzeul Palatului Patriarhiei din Bucureşti.
Salutăm cu bucurie apariţia recentă, la Alba-Iulia, a unui nou muzeu de artă religioasă, denumit „Museikon“ şi realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba-Iulia şi Universitatea din Bergen-Norvegia, cu finanţare, în cea mai mare parte, din partea Guvernului Norvegiei. Este un obiectiv cultural important, care se adaugă în prezent reţelei naţionale a muzeelor bisericeşti din Patriarhia Română.
Aprecierile jurnalistice eronate privind acest nou muzeu de la Alba-Iulia, ca fiind primul şi singurul muzeu de artă religioasă din România, nu diminuează importanţa muzeelor cultural-religioase enumerate mai sus, inclusiv noul muzeu, care împreună aduc o contribuţie semnificativă la cunoaşterea şi promovarea valorilor patrimoniale ale Ortodoxiei Româneşti.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
FacebookContact