Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În purtarea sa de grijă şi preocuparea de punere în valoare a zestrei sale patrimonial-culturale, Biserica Ortodoxă Română a organizat numeroase muzee şi colecţii bisericeşti muzeale.

Acestea funcţionează în cadrul unor centre şi catedrale eparhiale, mănăstiri sau chiar biserici parohiale. Numărul lor total este de peste 300: 277 muzee şi colecţii muzeale şi 42 de centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc.

Menţionăm doar câteva dintre acestea, organizate sau reorganizate în ultimele decenii: Muzeul Spiritualităţii Româneşti din municipiul Sfântu-Gheorghe; Muzeul bisericii din Borzeşti; Muzeele Mănăstirilor Putna, Suceviţa, Moldoviţa sau Dragomirna; Muzeele Mănăstirilor Agapia şi Văratec; Muzeul Eparhiei Huşilor; Muzeele Mănăstirilor Cernica şi Căldăruşani; Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei; Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara; Muzeul Mănăstirii Sâmbăta; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iaşi; Muzeul cărţii vechi de la Mănăstirea Bistriţa, jud. Vâlcea; Muzeul Mănăstirii Stelea din Târgovişte, Muzeul Mănăstirii Antim şi Muzeul Palatului Patriarhiei din Bucureşti.

Salutăm cu bucurie apariţia recentă, la Alba-Iulia, a unui nou muzeu de artă religioasă, denumit „Museikon“ şi realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba-Iulia şi Universitatea din Bergen-Norvegia, cu finanţare, în cea mai mare parte, din partea Guvernului Norvegiei. Este un obiectiv cultural important, care se adaugă în prezent reţelei naţionale a muzeelor bisericeşti din Patriarhia Română.

Aprecierile jurnalistice eronate privind acest nou muzeu de la Alba-Iulia, ca fiind primul şi singurul muzeu de artă religioasă din România, nu diminuează importanţa muzeelor cultural-religioase enumerate mai sus, inclusiv noul muzeu, care împreună aduc o contribuţie semnificativă la cunoaşterea şi promovarea valorilor patrimoniale ale Ortodoxiei Româneşti.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook