Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai, în cadrul evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

La eveniment au participat mulţi tineri, familii cu copii şi credincioşi de toate vârstele care, în noaptea muzeelor, şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

Salonul oficial al Muzeului a devenit realmente, pentru câteva ore, spaţiu cultural artistic, în care mai multe grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte.
Serata muzicală a fost deschisă de Fanfara „Valurile Dunării“ din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi şi a continuat cu un concert vocal susţinut de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“.

A urmat grupul de copii şi tineri de la Brătuleşti, care a interpretat pise muzicale din folclorul romanesc.

O notă aparte de rafinament muzical a fost adusă de Corala „Camerata Juventus“ şi de Corul Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi.

La încheierea seratei, elevi premianţi din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, au interpretat la pian şi vioară câteva piese din repertoriul clasic şi romantic - românesc.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul de a admire expoziţia foto - documentară Constantin Brâncuşi, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României. Expoziţia face parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, iniţiat de Ministerul Culturii şi propune o selecţie de tiraje moderne după clişeele realizate de Brâncuşi la Paris, alături de colecţia fotografică a inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a ridicat monumentala Coloană a Recunoştinţei.

Fotografiile au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007. Expoziţia a putut fi vizitată în Sala de expoziţii temporare Sergiu Dumitrescu.

De asemenea, tot în această sală sunt prezentate lucrările participante la Concursul internaţional de icoană „Culorile – lumina sufletului”, inclus în proiectul educaţional Teologia în contemporaneitate, având ca participanţi pe lângă seminariile, colegiile şi liceele de artă din ţară şi lucrări din două ţări străine: Italia şi Republica Moldova.

În finalul circuitului muzeal, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în capela Muzeului care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor.

Un număr de 6.100 de persoane au trecut pragul muzeului eparhial în noaptea dedicată culturii.

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook