În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea.
În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.
În ajunul sărbătorii, racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ierarh, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost dusă în pelerinaj la Catedrala arhiepiscopală şi la biserica „Sf. Nicolae” din Galaţi, unde credincioşii au venit în număr mare pentru a se închina, a săruta acest odor şi a asculta cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarhul Dunării de Jos.
Astăzi, la Altarul de vară al bisericii din lemn închinată Sfântului Ierarh, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenta a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.
Evlavia şi bucuria acestora a sporit prin aducerea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a raclei ce conţine un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Atanasie.
Între credincioşii prezenţi s-au adăugat numeroşi copii de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu“, aflată în apropierea locaşului de cult, îmbrăcaţi în costume populare, majoritatea lor fiind înscrişi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“.
La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind în acest scop 700 de pachete cu alimente tradiţionale, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru persoanele aflate în evidenţele speciale ale parohiei.
***
Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasiea locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.
El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.
În zilele de 2-3 mai ale anului 2009, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.
Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.
Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.
FacebookContact