Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai, în cadrul evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

La evenimentul denumit sugestiv „O Noapte la Muzeu“, ajuns la Galați la cea de-a IV-a ediție, au participat mulţi tineri, familii cu copii şi credincioşi de toate vârstele care şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

Salonul oficial al Muzeului a devenit realmente, pentru câteva ore, spaţiu cultural artistic, în care mai multe grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte.

Serata muzicală a fost deschisă de Fanfara „Valurile Dunării“ din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi şi a continuat cu un concert susținut de grupurile de copii şi tineri de la parohia Brătuleşti, județul Galați și de la Asociația „Tinerii și Viitorul“, care a interpretat piese muzicale din folclorul romanesc și cântece ostășești.

O notă aparte de rafinament muzical a fost adusă de elevii premianţi din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, care au interpretat la pian şi vioară câteva piese din repertoriul clasic şi romantic - românesc.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul de a admira expoziția temporară „100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate și credință“, aflată în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial. Expoziția se încadrează în tematica specifică „Anului omagial al Unității de Credință și de neam și Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918“ și aduce în atenția publicului vizitator fapte, evenimente, personalități marcante care au contribuit la făurirea idealului național: unitatea de credință și de neam.

La finalul circuitului muzeal, în capela Muzeului, care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncovea și au fost binecuvântați de Chiriarhul Dunării de Jos.

Tot în această seară, în „Sala pașilor pierduți“ din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, gălățenii au putut vizita și expoziția temporară ”Octavian Smigelschi, promotor al unității și al artei naționale“, ce prezintă pentru prima dată publicului gălățean creații monumentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903, creaţii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc. Atât marea pânză de peste 10 metri lungime cât şi celelalte creații încântă prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment excepţional inedit pentru publicul din ţara noastră.

Expoziția este organizată de Muzeul eparhial în colaborare cu Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal şi Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați.

În noaptea dedicată culturii, 6.500 de persoane au trecut pragul Muzeului eparhial.

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook