Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VII-a după Sfintele Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din municipiul Brăila, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu și din împrejurimi.

Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la sfântul locaș, biserica brăileană trecând în ultimii ani printr-un amplu proces de consolidare, restaurare și reabilitare, lucrări ce au constat în refacerea exteriorului, a acoperişului, cu cele două turle, a planşeului drept de peste pronaos şi realizarea unuia nou, de tip boltă în stil bizantin şi a semicalotelor de la cele două abside şi altar.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de credincioşii şi elevii parohiei brăilene într-o autentică şi omofonă cântare liturgică.

La momentul cuvenit, o parte dintre copiii şi credincioşii prezenți au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre rugăciunea Domnului nostru Iisus Hristor din Grădina Ghetsimani, iar una dintre temele centrale ale acestei evanghelii o constituie unitatea, căci omul are tendinţa de a disemina noţiunile, lucrurile, entităţile, apoi, analizându-le secvenţial, elaborează teorii, definiţii şi concluzii care de multe ori pot duce la dezbinări.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe cei prezenți, iar slujitorii, credincioşii, tinerii şi copiii au fost invitaţi la agapa frăţească, pentru eveniment fiind pregătite 300 de pachete cu alimente.

Istoric:

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Brăila are avantajul poziţiei, aflându-se la capătul unei străzi centrale, numită în trecut „Sfântul Constantin“, după numele bisericii, iar în prezent numită „Şcolilor”. Biserica este amplasată într-un loc mai larg, cuprins între încrucişarea străzilor Rahova şi Plevna cu strada Şcolilor şi numit astăzi „Piaţa Hristo Botev“.

Într-un scurt istoric al acestei biserici, din anul 1870, descoperim că locul pentru construirea bisericii a fost fixat anume în planul oraşului, ca o clădire importantă în topografia acestui cartier şi ca o împlinire pentru trebuinţele spirituale ale poporului de aici.

Sfinţirea locului şi punerea temeliei noului sfânt locaş s-au făcut în ziua de 3 mai 1857, dar construirea sfântului  locaş s-a finalizat în anul 1863. Sfinţirea a avut loc la data de 8 septembrie a aceluiaşi an şi a fost săvârşită de către episcopul Dionisie Romano al Buzăului.

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ este una dintre cele mai frumoase şi importante biserici ale oraşului Brăila, jucând rol multiplu în îndeplinirea mandatului divin în viaţa enoriaşilor ei şi nu numai.

Catapeteasma, icoanele împărăteşti din catapeteasmă, a Mântuitorului şi a Maicii Domnului, precum şi cea a hramului – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, şi a Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu alte patru icoane cu valoare de patrimoniu alcătuiesc, prin vechimea, stilul şi istoricul lor, o veritabilă colecţie de artă veche bisericească. În cafas, la jumătatea arcului central, tronează un alt obiect de valoare inestimabilă: Stema României Mari, sculptată în lemn de tei aurit, aparţinând sfârşitului de sec. XIX, din perioada începuturilor domniei regelui Carol I al României. Rolul cultural şi spiritual al sfântului locaş se întregeşte prin biblioteca sa, care cuprinde peste 300 de cărţi şi 200 de reviste, fiecare având însemnătatea ei şi conturând nevoia de cunoaştere a credincioşilor de ieri şi de azi.

Rolul spiritual şi cultural jucat în peisajul brăilean de către acest sfânt locaş este arătat şi de faptul că aici, anual, au loc servicii religioase specifice, la Ziua Eroilor, de praznicul Înălţării Domnului, după care se porneşte în procesiune către cimitirul mare al oraşului, unde sunt pomeniţi eroii neamului.

De-a lungul vremii, la biserică s-au organizat şcoli duminicale, cercuri culturale, dezbateri pentru adulţi şi alte diverse programe pentru  luminarea şi îndrumarea poporului. În arhivă sunt ştiri despre faptul că, în timpul războiului, preoţii de la această biserică au predat în locul învăţătorilor mobilizaţi pe front.

În ce priveşte activitatea filantropică, biserica desfăşoară o impresionantă activitate, bazată pe iubirea de oameni la care ne îndeamnă Mântuitorul: de cca 25 ani, la biserică se desfăşoară programul „Înmormântarea Morţilor Nimănui”. În cadrul acestei activităţi emoţionante pentru orice participant, pe lângă serviciul religios al înmormântării propriu-zise, se săvârşesc toate celelalte pomeniri cuvenite şi toate parastasele până la şapte ani, pentru sufletele uitate pe nedrept. Cu caracter permanent se derulează alte programe filantropice: relaţia cu Penitenciarul din Brăila – ajutorarea şi susţinerea deţinuţilor, a familiilor sărace din parohie şi nu numai, precum şi alte asemenea acţiuni, care au devenit o prioritate a bisericii brăilene.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook