Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 27 mai 2018, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, marele praznic al  Pogorârii Duhului Sfânt, a fost sărbătorit cu evlavie, prin săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a vorbit credincioșilor desprePogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii, sărbătoare în care se celebrează și formarea Bisericii prin predica Apostolilor și botezarea miilor de credincioși care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

„Astăzi, la cincizeci de zile de la Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cinstim pe Sfântul Duh, Mângâietorul, Împăratul Cel Ceresc care este pretutindeni și pe toate le împlinește, Vistier al bunătăților și Dătător de viață, pe care și noi credincioșii Îl rugăm să vină peste noi și între noi, dar mai ales în noi, unde să-și facă locaș, să ne curățească de toată întinarea și să mântuiască sufletele noastre“, a spus ierarhul.

„Totul începe cu Preasfânta și de Viață Făcătoare Treime. La început cele spirituale s-au convertit cu puterea Preasfintei Treimi în realități văzute materiale. Prin puterea lui Dumnezeu apare viața și ea capătă sens în comuniunea cu Creatorul, Arhitectul și Susținătorul întregii creații, însă când omul a devenit independent de Dumnezeu și dependent de poftele sale, înțelegându-se prin aceasta pofta ochiului, pofta trupului și trufia vieții, în creație s-a produs dezordine, iar natura a început să sufere din cauza celui ce a supus-o. Când omul nu a mai văzut nimic spiritual în materie, acesta a rămas fără puteri, iar materia a devenit un stăpân asupra lui.

După Întruparea, Moartea, Învierea și Înălțarea Mântuitorului la Cer, Cel care vine ca Persoană în noi și între noi este Sfântul Duh, Împăratul Ceresc, Mângâietorul, Duhul Adevărului care pretudindeni este și pe toate le împlinește. Când omul se lasă pătruns de Harul Sfântului Duh acesta renaște, se curățește și se înduhovnicește, începând să trăiască în armonie cu toți oamenii și cu toate cele înconjurătoare“, a precizat chiriarhul.

În continuarea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți, le-a oferit iconițe și le-a împărţit rămurele de nuc, pentru a vesti şi celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenţi la biserică, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook