De Ziua Femeii Creştine, în Duminica Mironosiţelor, Patriarhul României şi-a îndreptat atenţia spre femeile evlavioase şi mărturisitoare pe care le-a felicitat şi cărora le-a adresat mulţumiri pentru misiunea desfăşurată.
„Adresăm felicitări, mulţumiri şi binecuvântări tuturor femeilor care cultivă şi mărturisesc prin rugăciune, cuvânt şi faptă credinţa în Hristos Cel răstignit şi Înviat oferind multă lumină şi bucurie în viaţa Bisericii, familiei şi societăţii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în omilia rostită duminică, 12 mai 2019, la Mănăstirea Turnu.
Părintele Patriarh Daniel a urat tuturor femeilor creştine „sănătate şi mântuire, pace şi bucurie sfântă întru mulţi şi binecuvântaţi ani”.
Ziua femeilor creştine
În a treia Duminică după Paşti sărbătorim ziua femeii creştine, deoarece sfintele femei mironosițe sunt modele de credință și evlavie pentru toate femeile.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că Biserica le cinsteşte în mod deosebit pe sfintele femei mironosiţe şi „apreciază credinţa, evlavia şi curajul lor”.
Făcând referire la un cuvânt al Sf. Ioan Gură de Aur, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat îndrăzneala binecuvântată a acestor femei care, „pe când ucenicii lui Iisus stăteau încuiaţi într-o casă de teama iudeilor” au avut curajul, dis-de-dimineaţă, „să înfrunte orice primejdie pentru a unge cu aromate trupul Mântuitorului Iisus Hristos”.
Femeile mironosite – icoană a femeilor mărturisitoare
Despre femeile mironosiţe, Patriarhul României a spus că „sunt o icoană a tuturor femeilor care cer ajutorul lui Hristos pentru a birui necazurile, greutăţile vieţii, pentru a creşte copiii în credinţă, pentru a fi soţii credincioase în familie şi femei evlavioase în Biserică”.
El a remarcat că după cum Îngerul Domnului le-a ajutat pe femeile mironosiţe într-un moment greu (le-a prăvălit piatra de la uşa mormântului – n.r.), toat aşa au primit ajutor şi femeile credincioase din istoria Bisericii noastre care „au purtat adesea greutatea unei pietre a necazurilor vieţii pe inimă”.
„Ele au simţit cum Hristos Cel răstignit şi Înviat le-a ajutat să treacă prin necazuri, să mărturisească credinţa”, a spus Preafericirea Sa făcând referire mai ales la „bunicile, mamele, surorile noastre care în anii grei de comunism cu smerenie şi în tăcere au transmis credinţa în Iisus Hristos copiilor care la şcoală învăţau că nu există Dumnezeu”.
Patriarhul Daniel a afirmat că femeile mironosiţe reprezintă profetic „pe mamele şi fetele din familie, maicile şi surorile din mănăstiri”.
„Ele reprezintă şi mulţimea de femei credincioase din spitale care veghează la căpătâiul bolnavelor, mulţimea profesoarelor de religie, mulţimea de femei care lucrează în instituţii de educaţie şi cultură, purtând în suflet şi arătând în jurul lor lumina credinţei şi bucuria Învierii lui Hristos ca speranţă a vieţii în comuniune cu Dumnezeu”.
De asemenea, cu prilejul Duminicii Mironosiţelor, Părintele Patriarh Daniel a adresat un mesaj tuturor femeilor creştine. Citeşte-l aici.
Foto credit: Arhivă Basilica.ro
FacebookContact