Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 14 mai, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastoral-misionară corespunzătoare primului semestru al anului 2019.

Întrunirea a debutat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi de la mai multe parohii din zonele rurale ale eparhiei, sub protia pc. pr. consilier administrativ-bisericesc Gelu Aron, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În acest context au fost acordate distincţii bisericeşti preoţilor din eparhie implicaţi activ în misiunea Bisericii.

După Sfânta Liturghie, a urmat o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, pentru vrednicului de pomenire Episcop Melchisedec Ştefănescu, la împlinirea a 127 de ani de la trecerea la cele veşnice, precum şi pentru preoţii, învăţătorii, primarii gospodari şi toţi binefăcătorii comunităţilor săteşti adormiţi în Domnul.

Întrucât suntem în perioada pascală, toţi slujitorii participanţi la conferinţă au fost invitaţi în curtea Centrului eparhial la o agapă tradiţională.

Lucrările şi dezbaterile propriu-zise care, anul acesta au fost aşezate sub genericul „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)“, s-au desfăşurat tot în sfântul locaş.

În cuvântul de deschidere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian au fost prezentate obiecte şi documente bisericeşti vechi de la biserica din satul Fundeanu, judeţul Galaţi, care au aparţinut părintelui Constantin Varlam, un preot vrednic din partea de Nord a Eparhiei Dunării de Jos, care a trecut prin nenumărate suferinţe în perioada comunistă.

În continuare, mai mulţi preoţi din satele eparhiei, unde, în Perioada Postului Mare au fost desfăşurate activităţi remarcabile pastoral-misionare, au prezentat succinte portrete ale unor personalităţile de seamă care se constituie în repere autentice de vieţuire în satul românesc.

În partea a doua a conferinţei, toţi ce prezenţi au vizionat un film documentar despre satul românesc din zona Dunării de Jos, în care au fost prezentate activităţile pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice desfăşurate în perioada Postului Mare în satele eparhiei, realizat în cadrul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

A urmat prelegerea domnului Mirel Bănică, antropolog, sociolog şi cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, intitulată „Ortodoxia Românească în vatra satului la 30 de ani după căderea comunismului“.

Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei semestriale de primăvară de la Dunărea de Jos, mulţumind atât distinsului invitat cât şi preoţilor participanţi pentru prezenţa la acest eveniment şi pentru mărturiile frumoase aduse, atât din trecut, cât şi din zilele noastre, din satele unde aceştia slujesc, îndemnându-i să identifice, să păstreze şi să promoveze valorile acestor vetre de plămădire a neamului românesc.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook