Joi, 16 mai, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc un eveniment cultural-spiritual deosebit în cadrul căruia a fost lansată carte „Părinţii mei duhovniceşti – mărturii şi trăiri“, scrisă de preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, vieţuitor în Sfântul Munte Athos.
Evenimentul, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi care a adunat laolaltă slujitori ai sfintelor altare, monahi, oameni de cultură, profesori, tineri şi mulţi credincioşi, s-a desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.
La Galaţi s-a încheiat periplul prezentării acestui volum început în anul 2018, atunci când lucrarea a fost publicată de către Editura „Doxologia“ din Iaşi.
Lucrarea se constituie într-o veritabilă istorie contemporană a monahismului românesc, cu prezentarea unor importante momente din istoria Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a veacului trecut, precum şi strădaniile obştii jertfitoare de la Schitul Prodromu din ultimii 30 de ani pentru restaurarea aşezământului monahal.
În deschiderea manifestării, pentru a ilustra mai bine şi a aduce mai aproape publicul prezent de atmosfera de rugăciune şi de trăire duhovnicească din Sfântul Munte, Grupul psaltic „Evanghelismos“, format din cântăreţi bisericeşti din cadrul Protoieriei Brăila, a susţinut un recital de muzică bisericească.
A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în care a subliniat importanţa rugăciunii şi a legăturii pe care credinciosul trebuie să o aibă cu părintele lui duhovnicesc, unul din modelele la care ne putem raportat fiind cel al marilor duhovnici şi al ucenicilor lor.
„Există nişte flori care nu se ofilesc nici în viaţa aceasta şi cu atât mai mult în veşnicie, şi anume, florile frumuseţii trăirii duhovniceşti care sunt sfinţii şi oamenii lui Dumnezeu. Ei sunt florile din grădina raiului Maicii Domnului, şi în această seară vom avea posibilitate să gustăm câte ceva din bucatele duhovniceşti oferite de un mare isihast şi anume, părintele Petroniu Tănase şi de un mare chirurg al sufletelor noastre pentru eliminarea tumorilor păcatelor, cu o răbdare extraordinară şi cu o iubire cristică, părintele Arsenie Papacioc.
Ceea ce ne spune preacuviosul părinte Iustinian Stoica din Sfântul Munte Athos, poate vom ajunge să ne însuşim şi să trăim, căci el este unul dintre cei care a învăţat de la părinte Arsenie, iubirea care iartă pe ultimul vrăjmaş şi dinamismul, iar de la părintele Petroniu, smerenia şi frica de Dumnezeu”, a spus ierarhul Dunării de Jos.
În continuare, pc. pr. consilier eparhial Eugen Drăgoi a prezentat recenzia cărţii părintelui athonit în care a evidenţiat calităţile celor doi mari duhovnici regăsiţi în cuvintele frumoase şi cuprinzătoare ale ucenicului devotat şi doritor de cunoaştere şi sfinţenie.
Cu acest prilej, invitatul special în oraşul de la Dunăre şi autorul cărţii a susţinut o conferinţă dedicată celor doi mari duhovnici ai neamului românesc: părintele Arsenie Papacioc şi părintele Petroniu Tănase.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a mulţumit părintelui Iustinian Stoica pentru prezenţa sa în mijlocul credincioşilor de la Galaţi şi pentru cuvintele adresate acestora, pline de convingere, de trăire autentică şi de încurajare în urcuşul duhovnicesc.
Mulţi dintre credincioşii prezenţi în Catedrala Arhiepiscopală au primit la plecare autografe din partea părintelui Iustinian pe volumul acestei cărţi de zidire sufletească.
FacebookContact