Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 4-a după Sfintele Paşti, credincioşii din comunitate parohială Esna, comuna Movila Miresii, protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica parohială a primit veşmântul luminos al sfinţeniei.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate.

Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, în prezenţa numeroșilor credincioşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de credincioșii prezenți și un grup de tineri de la Şcoala Gimnazială din comuna Movila Miresii, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, înveşmântaţi în portul popular al zonei. La chinonic aceştia au susţinut şi un mini-recital de pricesne şi cântece pascale, iar la final au primit daruri din partea ierarhului.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia din această zi şi a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, subliniind importanţa existenței unei biserici în comunitatea de credincioşi mai ales în satele izolate și cu populație din ce în ce mai puțină, dar cu tradiții frumoase, cu credință și cu dragoste față de Dumnezeu și de semeni.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, fostul preot paroh Ciprian Duca și actualul preot paroh Marius Sinca au primit rangul de iconom, preotul coslujitor Bogdan Ionescua primit rangul de sachelar, iar câțiva credincioşi care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian diplome de ctitori.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru preoții, învățătorii, primarii vredniciși ctitorii trecuţi la cele veșnice.

Cu acest prilej, au fost împărţite peste 500 de pachete cu mâncare celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii Esna.

La final, toți credincioşii prezenţiau fost invitaţi la agapa creştinească.

Istoric

Localitatea Esna datează din anul 1861, fiind cel mai vechi sat din cadrul comunei Movila Miresii. În momentul înfiinţării sale avea 68 de case cu 325 de suflete şi era un cătun ce aparţinea de comuna Urleasca.

Numele localităţii provine de la o vale aflată în partea de sud a satului numită Valea Esna. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin fenomenul migrării păstorilor din regiunile de munte spre Dobrogea, mulţi dintre aceştia au rămas în Câmpia Brăilei, bogată în păşune. În urma acestor deplasări, pe teritoriul localităţii apar primele gospodării numite „târle”. Satul Esna provine din unirea târlaşilor din Golăşeii Vechi, Plopu şi Friguroasa.

Prima încercare de ridicare a unei biserici datează din anul în 1931, când Ministerul Instrucţiunilor Publice şi al Cultelor, prin Hotărârea nr. 18976-1766, aprobă formarea unui comitet pentru construcţia bisericii. În anul următor, din lipsă de fonduri, se hotărăşte construirea doar a unei case de rugăciune.

În 28 iunie 1940, prin Hotărârea nr. 4180 a Episcopiei Buzăului, este înfiinţată Parohia Esna. Primul slujitor numit în noua parohie, la 18 iulie 1940, este preotul basarabean Ioan Popovici, transferat de la Parohia Zbaroaca.

În anul 1950, prin Decizia Ministerului Cultelor, Parohia Esna este desfiinţată, devenind filie a Parohiei Movila Miresii.

În anul 1994, în urma solicitărilor făcute de preotul Ştefan Munteanu, Primăria Movila Miresii concesionează un teren intravilan, în suprafaţă de 4.114 metri pătraţi pentru biserica din Esna, iar în luna noiembrie 1996 Episcopia Dunării de Jos aprobă dosarul de construcţie. Cu sprijinul unor fii ai satuluia fost obţinut terenulși din anul 1997 a fost iniţiat şantierul de construcţie a bisericii, procurându-se materialele necesare zidirii biserici..

Începând cu anul 2001, au fost executate lucrările de edificare a bisericii şi a clopotniţei, iar între 2002-2007 s-au realizat lucrările de finisare la interior şi exterior ale bisericii şi clopotniţei.

Din anul 2009, lucrările au fost continuate de noul preot paroh Sinca Marius care a coordonat şantierul de consolidare a turlei şi de înfrumuseţare a locaşului de cult, în perioada 2012-2014 fiind schimbat întregul acoperiş al bisericii şi construindu-se o nouă turlă în stil ştefanian, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Movila Miresei, precum şi prin obolul bunilor credincioşi din satul Esna, care au contribuit cu însufleţire şi cu mult spirit de jertfă la ctitorirea acestei biserici.

Din anul 2016, locaşul de cult a fost împodobit cu catapeteasmă nouă din lemn de stejar sculptat, străni, iconostase, icoane noi şi obiectele liturgice necesare slujirii.

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook