Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 3-a după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de slujitorii acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, în care se relatează despre punerea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi momentul în care femeile mironosiţe au venit la mormântul Domnului Hristos cu miruri, devenind primele martore ale Slăvitei Învieri.

„Domnul Hristos Înviat S-a arătat întâi femeilor mironosite pentru a le răsplăti credinţa, statornicia, durerea şi recunoştinţa lor, căci ele au fost martorele răstignirii Domnului, coborârii Trupului Său de pe Cruce, prăvălirii pietrei de la uşa mormântului şi tot ele au venit pline de daruri şi de miruri pentru a îmbălsăma Trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos...

Sfântul Ioan Gură de Aur, auzind cuvântul Domnului către femeile purtătoare de aromate, le numeşte ‹‹apostolii Apostolilor››. Deci, femeile firave, care se întrebau cine le va prăvăli piatra de pe uşa mormântului, sunt cele care au primit asigurare de la înger, li s-a ridicat piatra de pe uşa propriului mormânt şi Domnul le-a vindecat de tristeţe şi le-a dat bucuria înviereii, dar le-a dat şi mandatul de a duce această bucurie Sfinţilor Apostoli...

Cele mai curajoase persoane s-au dovedit a fi mănunchiul de femei mironosiţe. Ele sunt primii martori autentici ai marilor evenimente mântuitoare“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuare, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Femeile mironosițe – modele de credinţă şi curaj în vreme de încercare“, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile din Patriarhia Română.

„Mesajul părintesc, duhovnicesc și de încurajare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica Mironosițelor ne descoperă nu doar frumusețea mărturisirii prin bucurie lăuntrică a Învierii Domnului, ci mai ales recunoștința pentru lucrarea apostolească a urmașelor femeilor mironosițe.

În familie, în biserică și în lumea noastră darul slujirii creștinelor este mărturia iubirii fără încetare transpusă mereu în fapte luminoase, temeinice și izvorâtoare de liniște sufletească, de armonie  socială și viețuire curată.

Să ne gândim astăzi la toate mamele, soțiile și harnicele slujitoare ale sănătății și educației creștine fără a uita pe Doamnele Preotese și Diaconițe. Dânsele îi sprijină mult, îi încurajează și-i ajută în misiune pe bunii noștri păstori de suflete“, a subliniat arhipăstorul Dunării de Jos.

Întrucât în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi se află o părticică din moaştele Sfintei Maria Magdalena, la finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos s-a rugat acestei sfinte să mijlocească la Milostivul Dumnezeu pentru toate creştinele rugătoare care îi ajută pe semenii noştri aflaţi în nevoi şi în suferinţe.

Mironosiţele femei sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine. Din acest motiv, Duminica a treia după Sfintele Paşti a devenit Ziua Femeilor Creştine.

Şi în această duminică, pentru a ajunge în casele cât mai multor credincioși, slujba din Catedrala arhiepiscopală a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook