Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 4 mai 2023, a avut loc întrunirea preoţilor din protopopiatul Galați, în cadrul conferinţei pastoral-misionare din primul semestru al anului 2023.

Prin evenimentul de astăzi s-a deschis oficial seria manifestărilor cultural-religioase dedicate comemorării marelui Episcop Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a două veacuri de la naştere (n. 15 februarie 1823) şi 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice (d. 16 mai 1892).

Prima parte a întrunirii a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în biserica „Sf. Nicolae“ din proximitatea Protoieriei Galaţi, în prezenţa celor o sută de clerici din cadrul acestui protopopiat.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de cântăreţi bisericeşti „Ortodoxia”.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit un Parastas pentru Episcopul Melchisedec Ștefănescu şi pentru toţi continuatorii lui în scaunul Dunării de Jos, trecuţi în veşnicie. În cadrtul slujbei au fost pomeniţi şi tinerii ucişi în aceste zile în atacul armat din Serbia.

Lucrările propriu-zise ale şedinţei au fost aşezate sub semnul anului omagial şi comemorativ 2023 şi s-au desfăşurat în sala de conferinţe a Protoieriei Galaţi.

La întrunirea prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian au participat cadre didactice și studenții din cadrul Universității Vârstei a Treia din Galaţi, directorii căminelor pentru persoane vârstnice din municipiul Galați, inspectori şcolari şi profesori de religie, precum și elevi implicați în activitățile de voluntariat pentru bătrâni.

În deschiderea şedinţei, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre lucrarea misionară desfășurată cu mare implicare și jerfelnicie atât în parohii cât şi în centrel sociale pentru ocrotirea, sprijinirea şi îngrijirea sufleteasca și trupească a vârstnicilor.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat aspecte ce ţin de misiunea slujitorilor sfintelor altare în rândul tinerilor şi al vârstnicilor, evidenţiind frumoasa şi activa implicare şi conlucrare dintre cele două generaţii în proiectele şi programele pe care Biserica le desfăşoară în sprijinul vârsnicilor.

În discursurl său, Părintele Arhiepiscop a arătat că ”fără faptele concrete ale iubirii nu putem fi iubiți, iar iubirea este cea care ne va uni tot timpul prin omul bun, cultură, limba vorbită, obiceiuri şi Biserică”.

În continuare, prof. univ. dr. Florin Tudor a vorbit despre scopul înființării și activitatea singurei universităţi pentru persoane de vârsta a treia din România, care funcţionează la Galaţi de mai bine de şapte ani.

Invitatul a propus şi câteva proiecte pentru dezvoltarea și comunicarea mai eficientă prin schimburi de experiență în cadrul centrelor sociale şi înființarea unui Centru de îngrijiri paleative la Galați prin implicarea mai multor instituțiile din acest municipiu.

Referatul pregătit şi susţinut astăzi de către preotul desemnat a avut ca temă: „Realităţi şi provocări actuale privind pastoraţia persoanelor vârstnice“.

Ceilalți invitați au prezentat cu mare emoție întâmplări și activități desfășurate în cadrul azilelor pe care le conduc, amintind de perioadele dificile prin care au trecut, de vârstnicii decedați în pandemia recentă și de cei care au plecat în veșnicie fără dragostea și empatia rudelor și a celor apropiați.

În cadrul întrunirii au fost analizate activităţile şi programele misionare desfăşurate în primul semestru al acestui an şi au fost discutate aspecte legate de pregătirea şi buna organizare a următoarelor activităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Distinştii invitaţi au reînnoit invitația preoţilor şi tinerilor, elevi şi studenţi, de a colabora în continuare pentru desfăşurarea de activități dedicate celor ce au nevoie de sprijin și care sunt instituționalizați în centrele de asistență socială.

Totodată, doamna Maria Gheorghe, în vârstă de 92 de ani, fostă directoare de şcoală şi profesoară de limba şi literatura română, iar de mai bine de 15 de ani implicată în activităţi de voluntariat a adus câteva consideraţii din vasta activitate didactică şi a mulţumit pentru bucuria prilejuită de participarea la acest eveniment.

La final, elevii prezenţi în sală au primit din partea chiriarhului Dunării de Jos felicitări şi reviste cu conţinut religios.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook