Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos continuă în această perioadă manifestările comemorative dedicate Episcopului Melchisedec Stefanescu la împlinirea a două veacuri de la naştere şi 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Un moment evocator, doxologic şi duhovnicesc dedicat mareului ierarh al Bisericii noastre s-a desfăşurat astăzi, 12 mai, la biserica româno-elenă „Buna Vestire“ din Brăila, sfinţită pe 29 octombrie 1872 de Episcopul Melchisedec, cel mai frumos şi important locaş de cult şi monument istoric al Brăilei, devenit simbol şi punct de atracţie al zonei Dunării de Jos.

Personalitatea marelui Episcop Melchisedec, cel care a reorganizat Eparhia Dunării de Jos prin actul semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 17 noiembrie 1864, şi membru fondator al Academiei Române, a determinat înfiinţarea în acest an a Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, Brăila-Galaţi, căruia i-a fost conferit numele vrednicului ierarh.

La manifestarea de astăzi, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au participat preoţii din cadrul protopopiatelor Brăila, Făurei şi Însurăţei, întruniţi în conferinţa semestrială de primăvară, şi 200 de elevi de la clasele a 10-a până la a 12-a de la prestigioasele colegii şi licee brăilene, Gheorghe M. Murgoci, Nicolae Bălcescu, Dumitru P. Perpessicius şi Nicolae Iorga.

Invitaţi speciali au fost vicepreşedintele Academiei Române, academicianul Victor Spinei şi profesorul universitar Ionel Cândea, membrul corespondent al celui mai înalt for de știință și de cultură din România.

În deschiderea evenimentului a fost citit Acatistul Maicii Domnului, după care ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra tinerilor, credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinşia Sa a vorbit despre omul, cărturarul, academicianul, patriotul şi ierarhul diplomat care a fost şi a rămas întru veşnicie, vrednicul de pomenire Melchisedec Ştefănescu.

În acest cadru de rugăciune, elevii au primit din partea Părintelui Arhiepiscop Casian prin mâinile preoţilor prezenţi cărţi de rugăciune, broşura ”Episcopul Melchisedec Ştefănescu: dascălul-apostol şi lecţia iubirii pentru viitorime“, revista eparhială „Călăuză ortodoxă“ şi alte volume apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În continuare, în Sala „Sf. Ioan Evenghelistul“ din cadrul Aşezământului social-filantropic „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat s-au desfăşurat lucrările propriu-zise ale conferinţei preoţeşti din primul semestru, centrate pe tema omagială a anului 2023.

La întrunire, împreună cu preoţii din cele trei protopopiate ale judeţului Brăila, au participat profesori seniori de istorie şi limba română.

Înaltpreasfinţia Sa a ţinut o meditaţie teologică despre iubirea sinceră şi curată dintre semeni şi pastoraţia persoanelor vârstnice, evidenţiind importanța rugăciunii în viața creștinului, a educaţiei bune şi a iertării pentru luminarea sufletelor şi apropierea de Dumnezeu, de la tinereţe până la vârsta senectuţii.

De asemenea, Arhipăstorul Dunării de Jos a evocat personalitatea marcantă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu, aducând în atenţia auditoriului aspecte definitorii din viaţa şi din întreaga activitate desfăşurată de vrednicul ierarh, comemorat în această perioadă în Biserica Ortodoxă Română.

În cadrul conferinţei, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat cartea istoricului român I. C. Brătianu, „Chestiunea Mării Negre“, ediţie îngrijiră de cei doi distinşi oaspeţi.

Academicianul Victor Spinei a oferit auditoriului o serie de sfaturi şi îndrumări pentru păstrarea valorilor noastre tradiţionale, a respectului faţă de Naţiune şi Biserică, cu deschidere mereu faţă de nou, dar cu experienţa înaintaşilor noştri.

La rândul său, domnul prof. Ionel Cândea a arătat că aceste manifestări culturale marchează momente importante, precum bicentenarul naşterii unui mare episcop academician, vizita regelui Carol I la Brăila şi, acum 25 de ani, a regelui Mihai I.

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească.

La final, ierarhul locului a adresat mulţumiri tuturor participanţilor pentru implicarea în activităţile şi programele bisericeşti din Eparhia Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook