Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 23 mai, s-a încheiat seria conferinţelor pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Dunării de Jos cu întrunirea preoţilor din protopopiatul Târgu Bujor.

Evenimentul a fost găzduit de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ – Adam, din judeţul Galaţi.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din incinta ansamblului monahal, împreună cu cei 75 de preoţi din protopopiatul Târgu Bujor, în prezenţa monahiilor acestei mănăstiri, a unor persoane vârstnice şi elevi din localităţile învecinate.

La momentul cuvenit, copiii şi vârstnicii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre frumoasa şi rodnica activitate a preoţilor implicaţi în programele dedicate tinerilor şi a oferit câteva sfaturi duhovniceşti clericilor prezenţi.

De asemenea, ierarhul locului a prezentat câteva aspecte de la slujba de proclamare oficială a canonizării Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, care a avut loc la Bucureşti zilele trecute.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit şi de încercările şi greutăţile prin care au trecut monahiile şi mănăstirea Adam în perioada comunistă, evidenţiind totodată aspecte din perioada dificilă de reînceput a vieţii monahale de după anii 1990.

După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea deosebită desfăşurată în parohie cu tinerii şi pentru ocuparea primului loc la nivel de eparhie în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului“ din acest an, preotul Ionuţ Iordache de la Parohia Moscu a primit din partea chiriarhului Dunării de Jos rangul de iconom stavrofor.

Tot în locaşul de cult s-au desfăşurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei preoţeşti, aşezate sub genericul anului omagial şi comemorativ 2023.

În cadrul întrunirii au fost analizate activităţile şi programele misionare desfăşurate în primul semestru al acestui an, între acestea numărându-se concursul catehetic organizat la nivelul Patriarhiei Române de Sectorul teo­logic-e­ducațional al Administrației Patriarhale în parteneriat cu Ministerul Educației.

La final, au fost discutate aspecte legate de pregătirea şi buna organizare a următoarelor activităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi toţi au fost invitaţi la agapă.

⁕⁕⁕

Situată  în satul Adam, comuna Drăguşeni, pe un deal care domină întreaga localitate, Mănăstirea Adam este una dintre cele mai importante sihăstrii vechi, din întreaga zonă de sud a Moldovei.

Vechiul lăcaş de cult din secolul XVII a fost identificat, prin săpături arheologice, în partea de răsărit a actualei biserici, zidită în anul 1813 şi pictată, în stil realist, în 1868.

De la începuturile vieţii monahale aici este vestită lucrarea sfinţitoare şi izbăvitoare de secetă sufletească, dar şi materială, a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - „Sfânta de la Adam“, giuvaerul nepreţuit al celei de a patra mănăstiri, ca importanţă, în timp, în toată Moldova.

La început mănăstire de monahi, în secolul XIX de monahii, obştea rugătoare, nevoitoare şi misionară a urcat până la peste 300 de persoane, dacă avem în vedere faptul că în 1960, data desfiinţării abuzive prin efectul Decretului 410 al regimului ateo-comunist, în 24 de ore au fost somate să părăsească sfânta mănăstire 250 de maici şi surori.

O succintă apreciere asupra rolului acestei sfintei mănăstiri de-a lungul timpului ne arată mai întâi fidelitatea rugătorilor şi nevoitorilor faţă de dreapta credinţă, seriozitatea şi sinceritatea slujirii liturgice, hărnicia şi inventivitatea rugătoarelor în vestitele ateliere mănăstireşti, fapt ce a contribuit în perioada interbelică la aşezarea, pentru întâia oară în România, a maşinilor de cusut germane „Singer“.

Faima vieţuirii armonioase prin rugăciune, muncă şi ospitalitate creştină a îndemnat-o pe Regina Maria să fie de multe ori prezentă, în pelerinaj, la această mănăstire. Tot aici, la începutul secolului XIX, mitropolitul Veniamin Costachi a înjghebat o bolniţă pentru cei suferinzi de afecţiuni psihice, mai aproape de Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. Mănăstirea beneficiază de cel mai vast fond arhivistic, ce aşteaptă înregistrare, cercetare şi valorificare.

În prezent, în cadrul acestei mănăstiri funcţionează şi un atelier de ţesătorie, în care sunt lucrate ştergare, ii, catrinţe, costume tradiţionale româneşti şi obiecte de artizanat.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook