Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea.

În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh: biserica ”Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.

Întrucât Sfântul Atanasie al III-le al Constantinopolului a trecut la cele veşnice la 5 aprilie 1654, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a dorit să fie astăzi prezent la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, unde, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenta a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

În fiecare an, foarte mulţi credincioşi vin la sărbătoarea acestei biserici gălăţene, frumos amenajată într-o zonă cu multă vegetaţie dintr-un cartier muncitoresc al municipiului, pentru a se ruga acestui sfânt, a primi cuvânt de învăţătură de la ierarhul locului şi a se închina la icoana ce adăposteşte o părticică din moaştele acestui sfânt, adusă special din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale.

Între credincioşii prezenţi s-au aflat numeroşi copii, care, la momentul liturgic cuvenit, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, capitolul 24, versetele 12-35, care ne-a amintit de minunata arătare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos după slăvita Sa înviere din morți, la cei doi ucenici, Luca și Cleopa, aflați în călătorie spre localitatea Emaus.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului prăznuit astăzi, evidenţiind perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, credincioşii au trecut pe la racla cu sfintele moaşte pentru a se închina şi săruta cu mare credinţă şi evlavie sfintele odoare.

Evenimentul s-a încheiat oferirea de iconiţe, reviste cu conţinut religios şi pachete cu alimente tradiţionale copiilor, credincioşilor prezenţi la slujbă şi familiilor nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

***

Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasiea locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Anul trecut, în ziua de cinstirea a Sfântului Atanasie Patelarie, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura acestui frumos locaş de cult construit din lemn.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook