La data de 16 mai 2024 se împlinesc 132 de ani de la trecerea în veşnicie a Episcopului Melchisedec Ştefănescu, cel care a ctitorit Eparhia Dunării de Jos şi a venit la cârma acestei eparhii în anul 1864, mai întâi ca locţiilor, apoi ca episcop titular.
În acest context, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt organizate în aceste zile manifestări comemorative dedicate ilustrului şi învăţatului ierarh, Melchisedec Ştefănescu.
Astăzi, 15 mai, în cadrul conferinţei găzduită de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi au fost lansate cele două volume de corespondenţă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos şi al Romanului, intitulate ”Epistole – făclii luminoase ale apostolatului epistolar”.
Lucrarea, apărută la finele anului 2023 la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, este prefaţată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi îl are ca autor pe preotul Eugen Drăgoi.
Manifestarea culturală a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, de Centrul de Cercetare Teologică şi Interdisciplinară „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Cercul de Patristică şi Liturgică din cadrul Departamentului de teologie al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi s-a desfăşurat în sala patronată de vrednicul de pomenire ierarh.
Evenimentul, prezidat de chiriarhul locului, s-a bucurat de prezenţa unor cadre didactice din mediul academic gălăţean, preoţi, oameni de cultură, studeţi şi masteranzi teologi, precum şi elevi seminarişti.
Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre lucrarea bisericească din această eparhie cârmuită încă de la început de mari ierarhi înţelepţi şi luminaţi, plini de râvnă şi implicare, care au lăsat posterităţii multe rezultate remarcabile, evidenţiind concis activitatea Episcopului Melchisedec, de numele căruia se leagă nu numai ctitorirea Eparhiei Dunării de Jos, dar şi marile evenimente istorice din cea de-a doua jumătate a secolului al 19-lea: Unirea Principatelor, Independența de stat a României şi Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române.
Consideraţii deosebit de importante despre personalitatea şi opera marelui Episcop Melchisedec Ştefănescu şi despre cele două volume apărute la Galaţi au adus prof. univ. dr. Arthur-Viorel Tuluş, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, preotul conf. dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului teologic al acestei facultăţi şi autorul celor două volume, preotul Eugen Drăgoi.
La final, iararhul Dunării de Jos a mulţumit celor ce au sprijinit publicarea acestui inedit material epistolar şi auditoriului prezent la eveniment.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact