Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Seminarul Teologic ”Sf. Andrei” din Galaţi a fost organizat astăzi, 16 mai, un simpozion dedicat Episcopului Melchisedec Ştefănescu, la împlinirea a 133 de ani de la trecerea în veşnicie a acestui mare episcop.

Eveniment spiritual şi cultural prin care a fost evocat chipului, personalitatea şi opera episcopului Melchisedec Ştefănescu a fost dublat şi de împlinirea unui secol de la inaugurarea corpului nordic al clădirii Seminarului Teologic ”Sf. Andrei” din Galaţi.

Cu acest prilej, în Capela din incinta Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Andrei” din Galaţi a fost oficiată Sfânta Liturghie şi apoi a fost săvârşită slujba de pomenire pentru vrednicul ierarh, precum şi pentru ilustrele personalităţi bisericeşti care au contribuit la edificarea acestei şcoli teologice.

În locaşul de cult a fost prezentată şi o expoziţie cu imagini de arhivă în care este prezentată clădirea Seminarului gălăţean de acum 100 de ani.

La evenimentul comemorativ a participat Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cadre didactice şi elevii seminarişti de la clasele primare, gimnaziale şi liceale.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre moştenirea luminoasă a vrednicului de pomenire Episcop Melchisedec Ştefănescu, cel dintâi ierarh al Dunării de Jos (1864-1878), organizatorul teritoriului canonic al eparhiei şi cel care mută de la Ismail la Galaţi atât Centrul eparhial, cât şi Seminarul Teologic.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că ”prezenţa luminoasă a Episcopului Melchisedec, continuat minunat în cercetarea istoriei şi a teologiei istorice de către Mitropolitul Nestor şi de Mitropolitul Antonie, se constituie într-un act de mai multă evidenţiere a rolului Bisericii Ortodoxe Române ca Patriarhie pe aceste temeiuri luminoase istorice, teologice şi bisericeşti pastoral-misionare”.

Recunoaşterea meritelor şi recunoştinţa faţă de patriotul, ierarhul academician şi eruditul dascăl al istoriei şi culturii româneşti se pot vedea astăzi şi prin multitudinea de instituţii, centre de cultură şi aşezăminte care îi poartă numele.

La finalul momentelor din locaşul de cult, ierahul locului i-a binecuvânta pe toţi cei prezenţi şi le-a oferit daruri elevilor.

Pr. Rareş Bucur

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook