Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împlineşte astăzi 55 de ani. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de membrii Permanenţei Consiliului eparhial, de slujitori ai Catedralei, clerici şi credincioşi din eparhie, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi. În cadrul slujbei s-au rostit rugăciuni de mulţumire pentru darul vieţii şi roadele slujirii Înaltpreasfinţiei Sale la Dunărea de Jos, vreme de două decenii.
La finalul slujbei, pcuv. vicar administrativ, arhim. Daniil Oltean a rostit un cuvânt prin care a subliniat înalta responsabilitate faţă de Dumnezeu şi Biserică, precum şi lucrarea plină de jertfelnicie a ierarhului, transmiţând ÎPS Sale, în numele slujitorilor şi credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila, doriri de ajutor de la Dumnezeu pentru aceeaşi slujire, cu vrednicie şi bogate roade spirituale, a poporului de la Dunărea de Jos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor prezenţi şi a evocat pe cei care au contribuit de-a lungul anilor la educaţia şi formarea sa ca slujitor al Bisericii: părinţi, profesori de seminar şi facultate, duhovnici şi ierarhi, mulţi dintre ei trecuţi la cele veşnice, pentru care ÎPS Sa a săvârşit şi o slujbă de pomenire.
***
ÎPS Arhiepiscop Casian a urmat cursurile Şcolii elementare în comuna natală, Lopătari şi apoi cele ale Seminarului Teologic "Kesarie Episcopul" din Buzău - între 1970 şi 1975 - pe care l-a absolvit ca premiant. În perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti, ale carui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenţă "Biserica - lăcaş de închinare în tâlcuirea principalilor scriitori bisericesti şi patristici", sub îndrumarea regretatului pr. prof. dr. Ene Branişte.
Intre 1980-1981 a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzau. La 20 decembrie 1980 a fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu prin mainile si binecuvantarea parintelui sau duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzaului, mai tarziu Mitropolit al Ardealului.
Intre 1981-1984 a obtinut, prin concurs, o bursa de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, cu binecuvantarea Episcopului Antonie, la Universitatea de Stiinte Umane – Stransbourg II. A obtinut diploma de studii aprofundate in teologie in anul 1981, precum si diploma de absolvire a Institutului International de Limba Franceza. In anul 1984 obtine titlul de doctor in teologie al Universitatii Stransbourg II, cu o teza despre spiritualitatea icoanei si a picturilor manastirilor moldovene, avand titlul “Icoana si frescele exterioare ale manastirilor moldovene – incercare de prezentare a raporturilor dintre ele”.
Infiinteaza Parohia “Sf. Ioan Botezatorul” din Strasbourg, pentru romanii (peste doua mii) din Alsacia si Lorena cazuti la datorie alaturi de combatantii francezi in primul razboi mondial. Functioneaza ca diacon onorific la Capela ortodoxa romana din Baden Baden, Germania. Ca tanar teolog, in toata aceasta perioada, a participat la numeroase intruniri, conferinte si simpozioane in cadrul asociatiilor de tineret si a centrelor de spiritualitatea monastica in tara si peste hotare.
A publicat diverse articole şi conferinţe teologice şi este fondatorul şi coordonatorul mai multor publicaţii eparhiale. După o activitate didactică, academică, administrativă şi misionar-pastorală deosebită a fost hirotonit arhiereu, în biserica "Sf. Nicolae" din Galaţi, la 18 februarie 1990.
Râvna şi lucrarea Înaltpreasfinţiei Sale, dimpreună cu harnicii preoţi şi cu cinul monahal, de a aduce cuvântul şi învăţătura Mântuitorului Hristos în viaţa şi în inimile evlavioşilor şi jertfelnicilor credincioşi dde la Dunărea de Jos a dat roade bogate, dintre care amintim: ctitorirea a 135 de noi sfinte lăcaşe de închinare; sfinţirea sau resfinţirea a 200 de biserici şi capele; înfiinţarea a încă 5 protopopiate; ridicarea numărului de unităţi bisericeşti la 473, în cadrul cărora slujesc în prezent 450 de preoţi şi diaconi; hirotonirea şi trimiterea la misiune, în parohii, a peste 300 de preoţi; fondarea şi reînfiinţarea a 12 aşezăminte monahale; organizarea şi reactivarea a şase instituţii de învăţământ teologic; susţinerea şi promovarea orei de religie în şcoală; fondarea periodicului eparhial "Călăuză ortodoxă" , a seriilor de volume "Teologie şi educaţie", "Colocviile Seminarului Sf. Ap. Andrei" şi "Biserică.Misiune.Slujire", precum şi tipărirea a peste 150 de titluri de carte teologică în cadrul editurii eparhiale; iniţierea şi dezvoltarea reţelei de aşezăminte filantropice reprezentată astăzi de peste 35 de instituţii cu caracter social-filantropic, printer care trei aşezăminte pastoral-misionare şi social-filantropice, 20 de cantine sociale, o mini-clinică, 4 cabinete medicale, 2 grădiniţe parohiale şi 4 centre multifuncţionale de servicii sociale.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, la data de 27 septembrie 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţia Sa a primit titlul de Arhiepiscop al Dunării de Jos.
FacebookContact