Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După tradiție, Duminica Ortodoxiei este cinstită în toate parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos prin ample manifestări liturgice și cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă, realizate în parteneriat cu școlile și liceele din cadrul Eparhiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminarişti şi a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, de numeroşi credincioşi gălăţeni și de un număr impresionant de copii şi tineri.

Pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă și în limbaj mimico-gestual.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos, după care, pe solee, au prezentat credincioşilor prezenţi icoanele lor.

Tradiţionala procesiune cu icoane a continuat de la Catedrala Arhiepiscopală până la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din municipiu, elevilor seminarişti alăturându-li-se alţi elevi de la şcoli şi licee gălățene, precum şi numeroşi credincioşi.

Manifestările dedicate Duminicii Ortodoxiei din acest an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos,  ajunsă la a XIV-a ediţie, au fost așezate sub genericul „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)“ şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.

În deschidere, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi corul de muzică psaltică „Ortodoxia”  al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au susţinut un mini-concert, în care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

În continuare,  a fost vernisată expoziţia de icoane, intitulată „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)“ şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.

Lucrările iconografice au fost realizate de copii şi tineri de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi și Liceul de Artă „Haricleea Darclee“ din Brăila, „Palatul Copiilor“ din Galaţi, „Palatul Copiilor“ din Brăila, „Clubul Copiilor“ din Tecuci,  Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, secţia patrimoniu şi pictură bisericească, Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi, precum şi de tineri studenţi teologi sau ai Facultăţii de Arte a Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a apreciat implicarea tinerilor și pasiunea lor pentru realizarea lucrărilor iconografice vernisate şi, adresându-se acestora a evidenţiat faptul că icoanele ”vernisate în Duminica Ortodoxiei reprezintă deodată atât creaţia tinerilor, cât și personalitatea ortodoxă a credinței care a crescut, întocmai cum vedem aici, în icoanele făcute din seminţe. Ortodoxia este sămânța cea bună care zugrăveşte întotdeauna, cum zice Eminescu,  icoane în biserici!”.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit tuturor participantilor diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar şi alte daruri de suflet.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a apreciat implicarea tinerilor şi pasiunea lor pentru realizarea lucrărilor iconografice vernisate şși a oferit diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar şi alte daruri de suflet.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook