Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

An de an, la Duminica Ortodoxiei, parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos în parteneriat cu şcolile şi liceele din zonă organizează ample activităţi, atât pastoral-misionare cât şi cultural- educative, dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a debutat cu procesiunea cu icoane realizate de tinerii seminarişti, dar şi de elevi ai altor şcoli sau Centre parohiale pentru tineret din Eparhie.

În continuare, Chiriarhul Dunăriii de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în prezenţa evlavioasă a tinerilor iconari, care,  la momentul liturgic rânduit, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

De asemenea, la slujbă au participat şi persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă şi în limbaj mimico-gestual, şi numeroşi credincioşi gălăţeni.

În prelungirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Au participat elevi de la şcoli şi licee gălăţene, elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, precum şi credincioşi.

În deschiderea programului, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi au susţinut un mini-concert de muzică bizantină, în care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

În continuare,  în Sala de expoziţii temporare a Muzeului, a fost vernisată expoziţia de icoane, intitulată „2015 – Anul Omagial al misiunii parohiei azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, în iconografie“.

„Manifestarea de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos ne învaţă cât de importantă este credinţa care zugrăveşte icoanele în biserici.

În acelaşi timp ne învaţă că tinerii care pictează icoane, devin ei înşişi icoane ale unui dialog înţelept promovat azi în Biserică, în şcoala neamului românesc şi în societatea noastră!, a arătat Chiriarhul Dunării de Jos.

Lucrările iconografice au fost realizate de copii şi tineri de la „Clubul Copiilor“ din Tecuci, „Palatul Copiilor“ din Galaţi şi Brăila, Clubul Copiilor din Tecuci, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, secţia patrimoniu şi pictură bisericească, Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, Liceul de Artă „Haricleea Darclee“, Brăila, Facultarea de Arte şi Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule, precum şi alte daruri de suflet.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook