În seara Duminicii Ortodoxiei, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Galaţi a avut loc întrunirea filialei Galaţi a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“.
Evenimentul a fost găzduit de sala Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din municipiu, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 450 de delegaţi ai parohiilor din Galaţi şi nu numai, părinţi care doresc continuarea predării orei de Religie în şcoala românească pentru formarea spirituală a copiilor lor şi a noilor generaţii în vederea pregătirii acestora pentru viaţă.
În deschiderea întrunirii, corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a susţinut în faţa auditoriului un concert de muzică bizantină, în care au fost interpretate imne specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
În continuare a fost vizionat un scurt documentar intitulat „Şcoala şi Biserica în slujba educației“, în care au fost prezentate secvențe din principalele proiecte comune Şcoală - Biserică desfăşurate în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
A urmat prezentarea Consiliului Director al filialei Galați a Asociaţiei „Părinți pentru Ora de Religie“, care are în componenţă ca preşedinte pe dna Molnar Paula, jurist de profesie, susţinută de prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu, Romeo Costea şi Cornelia Felea în calitate de vicepreşedinţi şi membri fondatori. Consiliul Director a fost completat, conform Statutului Asociației, de numirea în funcția de secretar a dnei Vera Caicaş, iar în cea de cenzor a dnei Liliana Gârneaţă.
Programul a continuat cu rostirea unor scurte alocuţiuni la temă prin care a fost subliniat rolul orei de religie şi dreptul fundamental al copiiilor şi tinerilor la educația religioasă, precum şi dezvoltarea unei cooperări viabile între Şcoală, Biserică şi Societate.
De asemenea, s-a reiterat faptul că Asociația „Părinţi pentru Ora de Religie“ reprezintă o reacţie firească a corpusului social în faţa dorinţei de a oferi sprijin educațional şi moral copiilor de astăzi, într-o societate în care părinţii sunt asaltaţi de o sumedenie de obligaţii zilnice. „Prin ora de religie, a arătat dna Paula Molnar, preşedintele A.P.O.R., filiala Galați, se îmbunătăţeşte şi calitatea vieţii de acasă, deoarece copilul revine între membrii familiei cu noi cunoştinţe care au darul de a contribui la o mai bună înţelegere a rolului credinţei, al Ortodoxiei, al lui Dumnezeu în familie şi în viaţa noastră“.
Vicepreşedintele filialei gălăţene, prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu a precizat că „acţiunile A.P.O.R. se vor intensifica în zilele următoare prin activităţi proactive de implicare şi urmărire a modului în care Religia va fi predată în şcoală, dar şi la felul în care familia va fi alături de Şcoală şi Biserică în efortul comun de a păstra Religia ca disciplină fundamentală, indispensabilă formării tinerei generaţii“.
Între membrii filialelor A.P.O.R. de la Dunărea de Jos se numără jurişti, profesori, ingineri, medici, oameni de cultură, la care se adaugă şi alte personalităţi reprezentative ale celor două judeţe din cadrul Eparhiei.
La final, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe toţi membrii Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ prezenţi la întrunire şi a subliniat „valoarea excepţională a orei de Religie ca liant între familie, școală, societate și Biserică. Prin prezența atâtor părinți însoțiți de preoții lor am văzut deodată «parohia astăzi» atunci când ea este lucrătoare, am văzut «şcoala astăzi şi familia astăzi» în slujba Adevărului!
Acestora le-a fost prezentat apelul în 10 puncte al Consiliului Consultativ al Cultelor din România alcătuit la recenta consfătuire de la București şi credem că, împreună, am fost martorii unei lecţii deschise în spaţiul Ortodoxiei pentru ora de Religie de la care cu toţii avem de învăţat. Dacă vom proceda aşa, cu siguranță toţi copiii şi părinţii lor vor opta pentru ora de Religie!“.
La evenimentul de la Galaţi au participat şi membrii filialei Tecuci ai Asociației „Părinţi pentru Ora de Religie“, care până în prezent numără 140 de persoane.
FacebookContact