În data de 9 martie 2015, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit hramul.
Biserica, construită în stil maramureşean între anii 2008-2011, este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi. Ea a fost ridicată în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Slujba de binecuvântare a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în data de 23 decembrie 2011.
Manifestările pastoral-misionare din anul acesta au debutat încă din ajun, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, precum şi o parte din membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.
„Biserica aceasta, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, este deodată biserică parohială într-un cartier al municipiului Galaţi, care, prin frumuseţea şi arhietectura ei curat românească seamănă cu ofrandele pe care le aducem pentru pomenirea eroilor şi martirilor neamului nostru, dar este şi biserică memorial, construită cu obolul celor ce au suferit în temniţele comuniste. Aceştia, prin înţelepciunea şi dragostea lor, ne-au lăsat acest cadru sacru de aducere aminte de mulţimea mucenicilor neamului nostru şi, în acelaşi timp, de actualizare a rugăciunilor permanente ale Bisericii, care este zidită întotdeauna pe moaştele sfinţilor mucenici!“.
La final, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire a deținuților întemnițați pe motive politice, trecuți la Domnul.
În ziua hramului, o parte dintre foştii deţinuţi politici sau membri ai familiilor lor au vizitat Palatul Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, inaugurat în anul 2014, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
În sala memorială dedicată preoţilor, monahilor şi studenţilor care au suferit în temniţele comuniste, sunt expuse mai multe fotografii document cu biserici demolate, plăci memoriale în care sunt înscrise numele celor ce au suferit din zona Dunării de Jos, obiecte din bisericile dărâmate, extrase din dosare şi obiecte personale. Vernisând expoziţia, foştii deţinuţi politici au rememorat evenimente dureroase din trecutul lor şi au apreciat iniţiativa deosebită a Chiriarhului Dunării de Jos de a realiza o sală memorială dedicată victimelor represiunii comuniste în Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Şi în Brăila, credincioşii parohiei Sf. 40 de Mucenici din Sevastia şi-au sărbătorit hramul.
Locaşul de cult construit în imediata apropiere a Catedralei „Naşterea Domnului“ din municipiu a fost neîncăpător pentru credincioşii sosiţi în număr mare la Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, dar şi pentru persoanele cu dizabilităţi din Brăila, cărora parohia le este destinată.
FacebookContact