Biserica gălăţeană ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit, în data de 9 martie 2016, cel de-al treilea hram.
Biserica, construită în stil maramureşean între anii 2008-2011, este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi. Ea a fost ridicată în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Slujba de binecuvântare a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în data de 23 decembrie 2011.
Manifestările pastoral-misionare din anul acesta au debutat încă din ajun, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiu, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, precum şi o parte din membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.
Adresându-se celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că jertfa mucenicilor este temelia mărturisirii credinţei în Hristos Domnul: „Jertfa Sfinţilor Mucenici care bine s-au nevoit şi au biruit durerile, frigul şi moartea în lacul îngheţat din Sevastia este temelia mărturisirii iubirii fără de sfârşit în puterea Mântuitorului care, pentru că iartă, iubeşte şi trimite permanent în lume mărturisitori ai jertfei Sale, întăreşte Biserica Lui până la sfârşitul veacurilor.
Ce frumos este acest chivot!, această bisericuţă, acest Sfânt Altar care ne aminteşte şi de mulţimea mucenicilor din pământul şi neamul nostru românesc, de obolul şi jertfa celor ce au mărturisit în închisori dragostea lor de Dumnezeu, de credinţa strămoşească, de libertate şi de adevăr!“.
La final, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire a deținuților întemnițați pe motive politice, trecuți la Domnul.
La Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos o sală memorială este dedicată preoţilor, monahilor şi studenţilor care au suferit în temniţele comuniste. În acest spaţiu sunt expuse mai multe fotografii document cu biserici demolate, plăci memoriale în care sunt înscrise numele celor ce au suferit din zona Dunării de Jos, obiecte de cult sau mobilier din bisericile dărâmate, extrase din dosare, precum şi diferite obiecte personale.
***
Ziua de 9 martie este prilej de sărbătoare şi pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila, deoarece bisericuţa în care aceştia se roagă, amplasată în imediata apropiere a Catedralei „Naşterea Domnului“, îşi serbează ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii 40 de Mucenici.
Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au început anul acesta cu o săptămână înainte, prin vizite pastorale la toate centrele şi fundaţiile cu persoane cu dizabilităţi şi prin spovedirea tuturor acestor persoane. De asemenea s-au împărţit 20 de pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copiii asistaţilor.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa persoanelor cu dizabilităţi şi a unui număr important de credincioşi din municipiu.
Pentru persoanele nevoiaşe au fost pregătite, cu sprijinul bisericii „Naşterea Domnului“, masa caldă de prânz, peste 200 de pachete cu mâncare şi mucenici. De asemenea au fost împărţite ofrande binecuvântate şi mucenici tuturor persoanelor cu dizabilităţi din centrele de asistenţă socială, care nu au putut participa la hram.
Persoanele asistate în cadrul acestui sfânt locaş, prin preotul Adrian Vanghele, provin din cadrul comunităţilor de surdo-muţi şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Brăila.
FacebookContact