Şi în acest an, în prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în toate parohiile au fost organizate ample manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început prin procesiunea cu icoanele realizate de elevii seminarişti şi a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de preoţi şi diaconi, de credincioşii gălăţeni, dar şi de numeroşi copii şi tineri cu icoane în mâini.
La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, pe esplanada Catedralei, au prezentat credincioşilor prezenţi icoanele lor. Cu acest prilej, ierarhul rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor, le-a binecuvântat şi le-a stropit cu agheasmă.
În prelungirea Sfintei Liturghii, tinerii iconari şi o parte din credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Aici, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, corurile reunite ale Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi au deschis programul printr-un mini-concert de imne specifice Postului Mare.
În continuare, a fost vernisată expoziţia de icoane, intitulată „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti“ şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“.
În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn şi sticlă realizate de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.
Totodată, au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion ale mărturisitorilor Ortodoxiei în perioada comunistă, realizate, în special, de studenţii Facultăţii de Arte.
Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele şi pensule, precum şi blaturi pentru icoane.
FacebookContact