Ca şi în anii precedenţi, la Duminica Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi tineri voluntari, a organizat ample manifestări pastoral-misionare şi social-filantropice în cadrul unor instituţii sociale – spitale, aziluri de bătrani, cămine de copii, penitenciare – înţelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la Sfintele Altare către altarele vii, fraţii şi surorile aflaţi în boală, în suferinţă şi în lipsuri.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a participat la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a sfintei cruci spre închinare și de Sfânta Liturghie.
Toți credincioşii prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos s-au putut închina şi săruta lemnul de viaţă făcător al Sfintei Cruci.
În cadrul slujbei, teologul Petru Herescu a fost hirotonit întru diacon.
Bolnavii internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Galaţi au primit vizita preoţilor, membrilor organismelor parohiale şi voluntarilor din cadrul parohiilor „Sf. Mina“ și „Sf. Pantelimon“ din municipiu.
După săvârșirea Sfintei Liturghii în capela unității medicale, în cooperare cu conducerea spitalului, preoții și voluntarii implicați în această acțiune umanitară s-au deplasat mai întâi către Secția de pediatrie, unde au cercetat la paturile lor copiii bolnavi, după care au mers către Secția medicală a spitalui în care sunt internați adulții bolnavi.
Toți au fost încurajaţi şi binecuvântaţi să poată purta pe mai departe crucea suferinţei lor.
De asemenea, bolnavii au primit din partea parohiilor, pachete cu îmbrăcăminte, alimente neperisabile, rechizite, dulciuri, iconiţe şi alte daruri de suflet.
La Brăila, cele 190 de persoane din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au primit din partea parohiilor „Sf. Ap. Andrei“, „Buna Vestire“ și „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din municipiul, pachete cu alimente neperisabile, obiecte de igienă personală şi iconiţe.
În același timp, potrivit calendarului activităților planificate la nivelul Protoieriei Brăila, în Duminica Sfintei Cruci, s-au desfășurat activități social-filantropice și la alte centre sociale din municipiul și județul Brăila, cu implicarea mai multor parohii desemnate.
În toate sfintele lăcaşuri din Eparhia Dunării de Jos, preoţii au îndemnat credincioşii, ca prin rugăciune şi efort duhovnicesc personal, toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire şi, în acelaşi timp, cei ce au posibilităţi să le ofere sprijinul după râvna şi puterea lor.
FacebookContact