Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Echipa THOBOR, alcătuită din elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș“ Tecuci, a obținut locul I, la cel mai mare campionat de robotică, First Tech Challenge, din regiunea  Moldova - România, desfășurat la Iași, unde s-au prezentat douăsprezece echipe, provenite din  licee prestigioase din Moldova.

 Echipa gălățeană THOBOR este formată din unsprezece liceeni din Tecuci și, în prezent, este în mari pregătiri pentru faza națională a concursului First Tech Challenge, care se va desfășura între 23-25 martie, la București, unde se vor prezenta 96 de echipe, pasionate de robotică.

First Tech Challenge este cel mai mare campionat de robotică din lume, desfășurându-se în aproape toate țările și este, după cum îl numea actorul Morgan Freeman, „un Super Bowl al roboticii“. Acest concurs este în prezent la a XX-a ediție și a pornit în SUA, la inițiativa lui Ken Johnson, directorul prestigioasei universități Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În Romania, First Tech Challenge a fost adus de organizația neguvernamentală „Nație Prin Educație“, condus de doamna Dana Războiu, și este la ediția a doua. Scopul proiectului este de a investi  în viitorii lideri ai tehnologiei. Tematica acestui campionat este ca echipele participante să  proiecteze, asambleze și să programeze un robot. Tema propusă pentru sezonul de anul acesta este Relic Recovery (Recuperare de relicve), în care roboțelul trebuie să adune cuburi și să le plaseze într-un raft, numit Cryptobox. Astfel, un „meci“ este alcătuit din două etape: Autonomă și TeleOp. În prima etapă, roboțelul este condus de instrucțiuni predefinite de către programator,  trebuind să îndepărteze bila de culoarea alianței opuse și să recunoască o poză, în funcție de care plasează cubul în prima, în a doua sau în a treia coloană a Cryptobox-ului. În faza TeleOp, roboțelul este controlat de doi driveri ai echipei care încearcă, prin intermediul mașinăriei, să plaseze cuburile în raft, pe coloane și rânduri, acumulând un anumit punctaj, iar la final trebuie să parcheze pe o placă balansatoare.

La Tecuci, echipa Thobor a fost înființată la inițiativa doamnei Adriana Ciocănel, profesor de informatică, care l-a cooptat pe subsemnatul, elev Rareș Drăguțu, acum căpitanul echipei, și a format echipa de unsprezece liceeni. Ne-am luat ca mentori, pe domnul Drăgan Oliwer, profesor de matematică  și pe doamna Gabriela Tudor, profesor de fizică. Pe lângă cei unsprezece elevi, echipa noastră se bucură și de sprijinul a trei voluntari.

Plecată dintr-o zonă fără tradiții în domeniu, echipa și-a propus să aducă în comunitate o idee nouă, care să-i inspire pe toți tinerii, care să deschidă noi oportunități de evoluție a vieții lor. Proiectul ne ajută să fim creatori, inventivi și suntem siguri că vom avea multe de învățat atât științific, cât și din punct de vedere al comunicării, ceea ce este foarte important în dezvoltarea noastră personală și profesională. De asemenea, munca în echipă ne-a oferit ocazia să ne descoperim pe noi înșine, să ne cunoaștem reciproc (nu numai în contextul orelor de curs) și să avem o altă perspectivă asupra realității, asupra științei care ne-a purtat într-o zonă interdisciplinară, de interferență între Informatică, Mecanică, Electronică și proiectare 3D, și, de ce nu, asupra viitorului nostru.

Persona, am perceput acest concurs ca pe o provocare și nu exagerez afirmând că este provocarea vieții mele de până acum, de altfel, a fiecăruia dintre noi. Este o experință frumoasă pe care o trăim într-un domeniu nou despre care, până nu demult, nu știam aproape nimic, dar, cu pasiune, noțiunile teoretice dobândite la diverse discipline și-au găsit ecoul în practică.

Aspirațiile echipei au atins cote maxime în momentul primirii kiturilor din partea Nație Prin Educație. Atunci am înțeles importanța acestei competiții, însă și complexitatea ei. Nu știm până unde putem merge, dar - alături de mentorii noștri - îndrăznim să visăm!

Iar visurile noastre se concretizează și datorită ajutorului unor oameni și instituții care ne sprijină în acest proiect și care au înțeles că acest gen de activități implică și nevoi bănești. Astfel, cu încrederea și cutezanța specifică tinereții, am cerut ajutor Arhiepiscopiei Dunării de Jos care a răspuns pozitiv, solicitării noastre și fără pic de tăgadă.

Pasiunea pentru robotică s-a aprins în sufletul fiecărui membru al echipei, întrucât totul devine din ce în ce mai fascinant, pe măsură ce robotul prinde contur, apropiindu-se de finalul construirii lui, și, odată cu el, promovăm de fiecare dată valorile FIRST: cosplay, fairplay, gratious professionalism.  

În speranța că am trezit interesul multor tineri pasionați de domeniul roboticii, că proiectul nostru poate constitui sursă de inspirație pentru toți elevii care îndrăznesc să viseze, în final, dorim să mulțumim celor care ne-au ajutat ca visul nostru să devină realitate.

Mulțumim, Nație Prin Educație!

Mulțumim, Arhiepiscopia Dunării de Jos!

Mulțumim, First Tech Challenge!

Rareș Drăguțu, elev, clasa a XI-a A, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Tecuci

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook