Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 21 martie 2018, a avut loc la Galaţi vernisajul expoziţiei de rechizite, accesorii școlare, jurnale și oracole „Ani de şcoală... Amintiri şi nostalgii“.

Evenimentul a fost organizat de Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos în parteneriat cu Asociaţia „Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.

Manifestarea cultural-artistică s-a desfăşurat în foaierul teatrului gălăţean în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a adunat laolaltă sute de copii însoţiţi de profesori, părinţi, bunici şi preoţi.

Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de aprecierea pentru buna organizare, prezentând totodată copiilor câteva aspecte semnificative din istoria învăţământului românesc.

Expoziţia cuprinde caiete, echere, rigle, truse compas, ascuţitori, creioane, stilouri, tocuri, călimări, acuarele, numărători, abace, rigle de calcul, calculatoare mecanice şi electronice, atlase geografice, hărţi, globuri pământeşti şi alte obiecte şcolare din perioada 1880-1980.

„Am vernisat la Galați o expoziție dedicată anilor de școală și anume, un omagiu adus școlii românești, cu piese ce datează din perioada 1880-1980. Puteți vedea începutul școlilor de acum 100 de ani, când copiii scriau un text pe o tăbliță de ardezie cu o mică cretă, text pe care apoi îl puteau șterge și refoloseau tăblița, în acea perioadă hârtia fiind considerată un lux.

Expoziția cuprinde, pe lângă obiecte și accesorii școlare o colecție întreagă de globuri pământești din 1900 până prin anii 1980, care în sine sunt o lecție de istorie. Ele reflectă evoluția granițelor, căci după fiecare conflict mondial trebuia efectiv să-ți iei alt glob pământesc, altă hartă, întrucât cele vechi nu mai corespundeau“, a spus dl ing. Cristian Dumitru, colecţionarul obiectelor și președintele Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor“ din Bucureşti.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 19 mai 2018.

***

Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii `60, ai propriilor jucării şi obiecte şcolare care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării şi accesorii şcolare aparţinând diferitelor generaţii.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook