Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Pe 27 martie 2018 se împlinesc 100 de ani de la momentul istoric în care Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.

Cu acest prilej, astăzi 26 martie 2018, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi Centrul de Studii Istorice şi Social-Culturale Est-Europene, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Universitatea „B. P. Haşdeu“ din Cahul, Republica Moldova şi Asociaţia Tradiţia Militară a organizat o masa rotundă cu tema „Basarabia: 1918-2018. Dilemele identităţii“.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala AS 04 a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi a fost  moderat de dl prof. univ. dr. Arthur Tuluş, Directorul Departamentului de Istorie, Filosofie şi Sociologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Între invitaţii de seamă de la manifestarea culturală au fost doi profesori de la Cahul, conf. dr. Sergiu Cornea, Prorectorul Universităţii de Stat „B.P. Haşdeu“ şi conf. dr. Ion Gheleţchi, fostul Director al Departamentului de Istorie din cadrul Universităţii din Cahul.

La dezbateri, pe lângă profesori, istorici, oameni de cultură şi preoţi au participat şi mulţi studenţi, masteranzi şi doctoranzi din învăţământul gălăţean şi basarabean.

Participanţii au încercat să răspundă la întrebări legate de proiectul naţional de la sfârşitul Primului Război Mondial.

La final, membrii Asociaţiei Tradiţia Militară, reprezentaţi de domnul Adrian Tăbăcaru, au prezentate participanţilor uniformele militare din timpul Primului Război Mondial.

Întâlnirea de astăzi de la Galaţi se înscrie în seria manifestărilor din Eparhia Dunării de Jos dedicate Centenarului Marii Uniri.

***

Pe 27 martie, Sfatul Ţării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declaraţia Sfatului Ţării menţionând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook