Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au oficiat slujbe de Te Deum şi Trisaghion pentru membrii Sfatului Ţării care au votat Unirea Basarabiei cu România şi pentru toţi susţinătorii actului istoric din 27 martie 1918.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujbele au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială.

Momentul liturgic a reunit profesori, studenţi, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ şi de la alte şcoli din municipiu, angajaţi din cadrul Centrului eparhial, precum şi alţi credincioşi de toate vârstele.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunări e Jos a subliniat importanţa evenimentelor istorice de acum o sută de ani, în care membrii Sfatului Ţării au votat unirea Basarabiei cu România.

Tot astăzi, Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a fost gaza Simpozionului Internaţional „Basarabia şi istoria sa. Un secol de la Unirea cu Ţara“.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, în colaborare cu Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Cahul, Protoieria Tecuci şi Asociaţia „Tinerii şi Viitorul” din Galaţi şi a adunat numeroşi oameni de cultură, istorici, profesori, preoţi, studenţi şi elevi.

Prezent la eveniment Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adresat un cuvânt de binecuvântare al manifestării şi a prezenta câteva repere semnificative ale momentului istoric de acum o sută de ani.

Manifestarea culturală, găzduită în aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ (sala AS011) din incinta Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, a debutat cu un micro-recital de muzică patriotică, susţinut de elevii Seminarului Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi.

Între invitaţii speciali de astăzi s-au numărat, directorul Muzeului Naţional de Literatură din Chişinău, dl Vasile Malaneţchi, prof. univ. dr. Igor Bercu de la Universitatea de Stat „B. P. Haşdeu“ din Cahul, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ şi decanul facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi.

Prof. univ. dr. Igor Bercu de la Universitatea de Stat „B. P. Haşdeu“ din Cahul, Catedra de Ştiinţe Politice şi Administrative - Facultatea de Drept a susţinut o conferinţă în care a prezentat repere importante ale societăţii moldoveneşti de la finalul Primului Război Mondial.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unor lansări de cărţi, în care directorul Muzeului Naţional de Literatură din Chişinău, dl Vasile Malaneţchi a prezentat volumul „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de front de la Mărăşeşti a poetului Alexei Mateevici“, iar prof. Ştefan Andronache, a prezentat volumul „Scrieri de pe frontul românesc“ de Al. Mateevici, ediţie îngrijită şi publicată de Biblioteca Municipală „Ştefan Petică“ din Tecuci.

De asemenea, în sala în care a fost organizat evenimentul, au fost prezentate expoziţiile foto-documentare „Eroismul şi jertfa ostaşilor pentru România Mare“ şi „Itinerariile prin România ale preotului - poet Alexei Mateevici“, realizate cu sprijinul Protoieriei Tecuci şi a parohiei Movileni din judeţul Galaţi.

Programul simpozionului s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe marginea subiectelor abordate.                          

Ziua dedicată împlinirii unui secol de la Unirea Basarabiei cu România s-a încheiat la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, unde a avut loc Simpozionul intitulat „Basarabie, pământ românesc“.

Manifestarea culturală a fost dedicată marelui profesor Mihai Brăilescu şi a reunit cadre didactice, elevi seminarişti şi elevi invitaţi de la alte licee din municipiu.

Chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezent la manifestare un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru implicarea şi susţinerea unor astfel de evenimente ce ne amintesc de momente importante din istoria ţării şi de personalităţi de excepţie.

La final, Grupul de copii de la Şcoala Gimnazială din localitatea Şiviţa, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au prezentat un program artistic ce a constat în recitări de poezii şi interpretarea unor cântece patriotice.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook