Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai.  

Și în această duminică, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice de la Sfântul Matei, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post.

„Puterea de a ierta o putem primi ritmic, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, al duhovnicului și al medicului, prin rugăciune reușim să obținem sănătatea sufletească, pacea gândului, pacea inimii și iertarea...

Sfânta Evanghelie de astăzi vine și accentuează necesitatea iertării și pune un ‹‹dacă›› la început, iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune în acest sens că, noi cei care iertăm avem nevoie de iertare de la Dumnezeu pentru că suntem păcătoși“, a a spus ierarhul Dunării de Jos.

Vorbind despre perioada în care ne pregătim prin rugăciune, post și pocăință pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, chiriarhul Dunării de Jos a precizat că postirea trebuie să fie mai întâi de păcate.

„De cele mai multe ori postul este interpretat după gusturile noastre trupești. Sfânta Evanghelie de astăzi ne spune că postul are mai întâi o însemnătate sufletească. Sfinții părinți ne-au cerut să postim de păcate, care nu sunt de dulce sau de post, ci sunt rele, toate mici sau mari. După cum am eliminat de duminica trecută, carnea și a fost mult mai bine, atât sufletește cât și trupește numai cu brânzeturi, vegetale și produse din pește, tot așa, de astăzi renunțăm la lactate, la pește și vom primi mâncărurile celelalte, în general vegetalele, care nu fac altceva decât să împrospăteze și să energizeze viața noastră“, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Întrucât de mâine începe Postul Mare, la finalul Sfintei Liturghii, arhipăstorul a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a perioadei care urmează, invitându-i totodată să participe la slujba Pavecerniței Mare, în cadrul căreia se va intona Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe cei prezenți, le-a dăruit iconițe și a invitat toate credincioasele din biserică în curtea Reședinței Arhiepiscopale pentru a le oferi cât o floare și o agapă cu prilejul zilei de 1 Martie.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook