Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 20 martie, în ziua în care s-au împlinit 200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la mormântul din curtea bisericii „Vovidenia“ din municipiul Galaţi, unde a fost înmormântată Sultana Cuza,mama domnitorului, a fost săvârşită o slujbă de pomenire de către Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Municipiul Galați ocupă un loc important în biografia lui Alexandru Ioan Cuza având în vedere faptul că aici a studiat până în anul 1831, în pensionul francez Sachetti, iar în patrimoniul cultural gălățean se află clădirea în care acesta a locuit, în perioada 1844-1859, pe strada care astăzi îi poartă numele, când a deținut funcția de președinte al Judecătoriei și pârcălab al județului Covurlui.

La ora 12.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoţi din municipiul Galaţi, a săvârşit la mormântul mamei Domnitorului Principatelor Unitede la biserica „Vovidenia“ din municipiul Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani, o slujbă de pomenire la care au participat autorităţi locale din municipiile Galaţi şi Brăila, oameni de cultură şi credincioşi.

După slujbă, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea făuritorului României moderne, Domnul Alexandru Ioan Cuza, arătând că Unirea Principatelor Române a fost plămădită la 30 km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită în acea vreme Mânjina, unde, marii oameni de cultură şi paşoptişti, între care, Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat cotidianul naţional al Patriarhiei Române, ”Ziarul Lumina”, care, în paginile saleprezintă astăzi un articol în care suntredate, în chip deosebit, aspecte din viaţa şi activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Dunărea de Jos.

”Centrul de bază pentru devenirea în demnitatea de domnitor rămâne oraşul Galaţi, care trebuie readus pe harta Unirii din 1859, alături de celelalte centre foarte importante pentru realizarea acesteia. Aici a crescut, s-a format şi a exersat administrativ, politic, economic şi diplomatic tânărul pârcălab, viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, domnul profesor univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“, a ţinut un cuvât elogiativ, în care a evidenţiat contribuţia şi sprijinul Brăilei din anul 1848, într-un moment deosebit al vieţii lui Cuza.

În acest an, în Eparhia Dunării de Jos vor fi organizare şi alte evenimente cu caracter religios şi cultural menite a comemora personalitatea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook