Astăzi, 12 martie 2021, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat o şedinţă de lucru la începutul perioadei Postului Mare pentru analizarea şi implementarea eficientă a unor proiecte eparhiale cu privire la buna administrare, organizare şi sistematizare a cimitirelor parohiale şi mănăstireşti.
Şedinţa de astăzi a fost organizată în contextul declarării anului 2021 în Patriarhia Română ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” şi al adoptării Noului Regulament al Cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2020.
Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi s-a desfăşurat în cadrul Aşezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“, Lacu Sărat, judeţul Brăila, cu participarea membrilor Permanenţei Consiliului eparhial, a celor doi preoţi desemnaţi pentru coorodonarea activităţilor din cimitirele parohiale din judeţele Galaţi şi Brăila, a preoţilor care au în administrare cimitire, precum şi a preoţilor din trei cercuri misionare din municipiul Brăila.
În deschiderea şedinţei, ierarhul Dunării de Jos a ţinut o reflecţie teologică despre puterea vindecătoare a rugăciunii şi necesitatea sporirii ei mai ales în încercări şi suferinţe.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre respectul sacru pe care trebuie să îl avem faţă de cei adormiţi, evlavia poporului faţă de cei plecaţi la Domnul şi importanţa îngrijirii mormintelor, ca locuri de unde cei dragi ai noştri vor învia la Parusie.
Totodată, ierarhul a evidenţiat nevoia tot mai acută de asumare a răspunderii pentru binele comunitar.
În continuare,au fost prezentate ultimile Hotărâri ale Sfântului Sinod şi noul Regulament al cimitirelor din Patriarhia Română.
Preotul Valentin Rădoi, coordonator al Departamentului cimitire, monumente şi servicii funerare din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a evidenţiat o serie de aspecte prezentate şi analizate în cadrul întrunirii responsabililor cu cimitirele din fiecare eparhie care a avut loc la Patriarhia Română, în data de 2 martie 2021.
La iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos a fost demarat un proiect eparhial prin care se înfiinţează la nivelul fiecărei parohii, care are în administrare şi cimitir, a unui Comitet de iniţiativă, format din preoţi slujitori, cântăreţi bisericeşti, membrii ai Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi alţi credincioşi voluntari.
O primă activitate a acestor comitete va fi chiar în perioada Postului Mare, când, în baza unui program detaliat de acţiune, se vor executa lucrări de curăţenie la morminte, refacerea aleilor, recondiţionarea şi repararea gardului împrejmuitor, amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiilor în cauză cu un grafic de lucru săptămânal.
De asemenea, în cadrul sedinţei au fost luatre în discuţie teme precum: sprijinirea familiilor în care sunt persoane decedate de COVID-19 prin oficierea gratuit a slujbei de înmormântare, situaţia cimitirelor trecute abuziv în inventarul domeniului public al unităţilor administrativ teritoriale, stadiul acţiunii de inventariere şi evidenţiere a tuturor monumentelor înălţate în cinstea eroilor neamului dar şi a mormintelor sau construcţiilor funerare dedicate unor eroi sau personalităţi marcante, situaţia actelor de concesiune pentru locurile de veci şi a taxelor aferente în cadrul cimitirelor parohiale din mediul urban şi rural, în conformitate cu noul Regulament al cimitirelor din Patriarhia Română şi Hotărârile Sfântului Sinod la această temă.
La finalul întrunirii, preotul Mircea Băncilă, protoiereu de Brăila, a mulţumit Arhipăstorului Dunării de Jos pentru tot sprijinul acordat preoţilor, familiilor acestora şi credincioşilor în perioada de pandemie, transmiţând cu acest prilej şi un mesaj de felicitare pentru zilele aniversare ale Înaltpreasfinţiei Sale.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact