Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 19 martie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat la Galaţi Simpozionul intitulat „Iconografia bizantină, expresie a artei filocalice“.

Manifestarea culturală a fost organizatăde către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie în colaborarea cu Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi cu prilejul cinstirii Duminicii Ortodoxiei.

La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre valoarea teologică a icoanei, evidenţiind rolul și semnificația sfintelor icoane în cultul ortodox.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, între participanţi, atât faţă către faţă, cât şi prin intermediul unui platforme de comunicare on-line, fiind cadre didactice universitare, masteranzi, studenţi, oameni de cultură şi preoţi.

Preotul Eugen Drăgoi de la parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a deschis seria prelegerilor cu lucrarea intitulată „Icoane ale Maicii Domnului, făcătoare de minuni, în Arhiepiscopia Dunării de Jos“ în care a prezentat dimensiunile istorice, hermeneutice şi artistice a trei icoane vechi din zona Dunării de Jos.

În continuare, preotul conf. dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, a prezentat cele două volume editate de diaconul Ioan I. Ică jr., intitulate „Canonul Ortodoxiei. Sinodul VII Ecumenic“ şi apărute anul trecut la Editura Deisis.

În partea a doua a simpozionului, studenţii şi masteranzii prezenţi au lecturat fragmente din scrierile Sfinţilor Ioan Damaschin, Teodor Studitul şi Nichifor I, Patriarhul Constantinopolului, cu privire la apărarea cultului sfintelor icoane.

În cadrul simpozionului a fost vernisată expoziţia „Frumuseţea ortodoxiei revelată prin icoană“ care cuprinde icoane pictate de studenţii de la secţia Teologie Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi de la Facultatea de Arte din Galaţi.

Evenimentul s-a încheiat cu acordare de diplome şi medalii pentru iconarii participanţi cu lucrări la simpozion.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook