Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc astăzi, 23 martie 2021, o întrunire duhovnicească prilejuită de sărbătoarea Bunei Vestiri, organizată la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi dedicată soţiilor preoţilor din Eparhia Dunării de Jos.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial şi a reunit în faţa dispozitivelor electronice de comunicare pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi aproximativ 100 de doamne preotese din judeţele Galaţi şi Brăila.

La manifestare au participat și două doamne preotese care lucrează în cadrul Centrului eparhial și care sprijină activitatea Bisericii prin ceea ce fac zilnic în cadrul Biroului de Resurse umane.

În deschiderea convorbirii duhovniceşti, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru rolul şi implicarea doamnelor preotese atât în familieşi în comunitatea parohială, cât şi în societate.

Ierarhul Dunării de Jos a oferit câteva exemple de preotese care trec prin momente dificile și care zilnic se trudesc pentru a avea grijă de membrii familiilor lor greu încercate.

De asemenea, chiriarhul a arătat că pentru orice femeie creştină Maica Domnului rămâne modelul suprem de dăruire și de netăgăduit, iar preoţii împreună cu soţiile lor sunt cei care aduc în comunitate bucuria, pacea şi dragostea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin altruism şi jertfă preotul şi preoteasa sunt cei care prelungesc în parohii iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

În cadrul reuniunii, au fost oferite sfaturi pline de realism izvorâte din trăirile şi experienţele din viața de parohie a preotului și a familiei acestuia, evidențiindu-se faptul că multe din activităţile social-filantropice şi educative desfăşurate în parohii sunt susţinute şi sprijinite cu mare dragoste şi devotament de aceste distinse doamne.

Din cele peste 400 de soții de preot de la Dunărea de Jos, peste 70 dintre acestea își desfășoară activitatea în spitale ca medici și asistente medicale, aproximativ 150 sunt cadre didactice (profesoare, învățătoare și educatoare), iar 50 au profesii în domeniul economic și juridic, ceea ce arată o prezență importantă în societate.

Totodată s-a precizat că prin intermediul familiei preotului se poate evidenţia şi pune mai mult în valoare lucrarea Bisericii în lumea de astăzi tot mai secularizată.

La finalul întâlnirii, doamnele preotese şi-au exprimat bucuria de a participa la acest eveniment de suflet cu puţin timp înainte de marea sărbătoare a Bunei Vestiri, când în Biserica Ortodoxă femeia creştină este cinstită în mod special, multe dintre participante aducând mărturii edificatoare din viaţa de familie şi cea comunitară.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook