Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Prin Legea 247 din anul 2011, ziua de 9 martie, când în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, a fost declarată ca „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“.

În Eparhia Dunării de Jos, cu binecuvântarea ierarhului locului, în această zi, sunt organizate în manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale în parohiile, mănăstirile şi alte instituţii din cuprinsul eparhiei.

Cu acest prilej, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit cel de-al treilea hram.

Construit în stil maramureşean între anii 2008-2011, locaşul de cult este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Slujba de sfinţire a acestei biserici memorial a fost săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos în anul 2017.

Astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite în biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din cartierul gălăţean Siderurgiştilor Vest, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie, între aceştia fiind şi mulţi vârstnici.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a arătat că sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este un prilej de a ne aduce aminte și a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuri de-a lungul timpului.

Făcând referire la textul Evangheliei de astăzi, ierarhul locului i-a asemănat pe sfinţii mucenici cu mlădiţele viţei de vie care sunt aşezaţi sub pământ pentru a deveni pudră pentru cădelniţă, ca mai apoi tămâia, care reprezintă jertfa lor, să se poată înălţa de la Altarele noastre până la ceruri, în Slava lui Dumnezeu.

În continuare, la troiţa din curtea bisericii, ridicată în anul 2018 cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la cele veşnice.

Între vârstnicii participanţi la eveniment s-a aflat şi doamna Lia Iacob în vârstă de 91 de ani, care a adus mărturii cutremurătoare despre suferinţele îndurate în cei cinci ani de detenţie din timpul prigoanei comuniste.

În semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă pentru devotamentul, puterea lăuntrică şi credinţa nestrămutată în vreme de grea încercare şi suferinţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a hotărât ca la sărbătoarea Sfintei Învieri din acest an, venerabila doamnă să primească într-un cadru solemn diploma eparhială de cinstire. 

Manifestările organizate de această parohie s-au încheiat cu oferirea mesei de prânz copiilor din cadrul Aşezământului social-filantropic ”Sf. Vasile cel Mare” şi a unor pachete cu alimente neperisabile pentru 20 de familii nevoiaşe din Galaţi.

 Pr. Rareş Bucur

 

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook