Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În contextul „Anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârsnice“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, continuă în această perioadă de pregătire duhovicească activităţile misionare şi social-filantropice în localităţile cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse.

Astăzi, 31 martie, localitatea Ciureştii Noi, din nordul judeţului Galaţi, a primit, vizita ierarhului Dunării de Jos, ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce bucurie, întărire duhovnicească, sprijin material şi alinare a suferinţelor sufleteşti şi trupeşti.

La eveniment, împreună cu ierarhul locului, au participat slujitori ai Sfintelor Altare, monahii care exercită şi profesia de medic, profesori din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, elevi de la şcoala din localitate şi mulţi credincioşi vârstnici.

Programul a debutat în biserica parohială „Sf. Apostol Toma şi Sf. Ierarh Alexandru“ a satului Ciureştii Noi cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar nr. 1 al protopopiatului Târgu Bujor şi a continuat cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cuvântul de învăţătură, rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre puterea cerească revărsată peste trupurile şi sufletele credincioşilor prin Sfintele Taine.

La final, elevii prezenţi la slujbă au primit din partea chiriarhului iconiţe şi cărţi de rugăciune.

Întrucât în ultima perioadă de timp, Aşezământul social din apropierea bisericii a trecut printr-un proces de renovare şi dotare, în interiorul acestuia fiind amenajate câteva cabinete medicale, Părintele Arhiepiscop s-a deplasat la aici pentru a binecuvânta respectivele spaţii socio-medicale.

În continuare, cadrele medicale voluntare de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 50 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unui fiu al satului, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

Slujirea misionară a fost prelungită la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea ierarhului Dunării de Jos iconiţe, cărţi de rugăciune şi alte daruri.

Activităţile de astăzi se înscriu în calendarul pastoral-misionar eparhial prevăzut pentru această perioadă de pregătire, atât sufletească, cât şi trupească, conform căruia în parohiile sărace din eparhie se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.

Istoric

Biserica din Ciureştii Noi a fost ridicată între anii 1980-1984 şi sfinţită în data de 20 mai 1984 din încredinţarea Înaltreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Antim, în Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), de către preacuviosul arhimandrit Ieronim Motoc, vicar administrativ.

Lăcaşul de cult în formă de cruce şi prevăzută cu două turle a fost construită din paiantă, fiind consolidat cu plasă de sârmă şi ciment, atât la interior, cât şi la exterior. Catapeteasma şi icoanele au fost realizate de pictorul Buhuş din Bârlad.

Prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi dărnicia unui fiu al satului, Biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare, ce a presupus montarea de pardoseală din granit la interior, lucrări de zugrăvire la interior şi la exterior, confecţionarea unor străni noi şi înlocuirea tâmplăriei, primind cu prilejul sfinţirii şi al doilea hram închinat „Sf. Ierarh Alexandru”.

În ultimul deceniu, în apropierea bisericii a fost ridicat şi un frumos Aşezământ social, aşezat sub patronajul spiritual al Sf. Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Pantelimon şi Sf. Luca al Crimeii.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook