Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi, 9 noiembrie, a.c., în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Teatrul „Nae Leonard” din Galaţi, s-a desfăşurat conferinţa preoţească, ce a avut ca temă „Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române”.

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii la capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de membrii au Permanenţei Consiliului Eparhial, în prezenţa a  numeroşi credincioşi.

Piatra de temelie a sfântului locaş a fost aşezată 15 iunie 1995. În „Anul omagial al Crezului ortodox şi al autocefaliei româneşti” s-a finalizat puctura bisericii, activitate ce va fi încununată prin sfinţire, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrottitorul Galaţiului şi al întregului neam românesc.

La eveniment au participat preoţii din Protopopiatele Galaţi, Covurlui şi Târgu Bujor, prilej cu care s-a omagiat personalitatea Episcopului Melchisedec Ştefănescu, cel care a redactat şi propus actul oficial al autocefaliei româneşti.

Toţi cei prezenţi s-au bucurat de binecuvântarea Sfântului Nectarie, sărutând icoana şi sfintele sale moaşte, care au fost apoi purtate spre venerare de către preoţii capelani, la toate spitalele din municipiul Galaţi.

La finalul Sfintei Liturghii s-a săvârşit slujba parastasului pentru Episcopul Melchisedec Ştefănescu şi pentru acad. prof.  Vasile Alexandrescu Urechea. Cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat împortanţa împlinirii a 120 de ani de existenţă a Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, ce a jucat un mare rol formator şi educativ în viaţa gălăţenilor, prin cele două personalităţi de marcă menţionate.

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, a fost inaugurată în data de 11 noiembrie 1890, luând fiinţă prin transferul a primelor 12 volume din  "La Grande Encyclopedie" de la „Biblioteca Traiană”, întemeiată la 25 iunie 1871, prin donaţia de carte făcută de către Costin Brăescu, aparţinând judeţului Covurlui.
Întâlnirea propriu-zisă s-a desfăşurat la teatrul Muzical „Nae Leonard”, unde s-au prezentat momentele istorice de marcă, din istoria Patriarhiei Române, Autocefaliei româneşti şi nu în ultimul rând a vieţii şi activităţii culturale şi pastoral-misionare din Eparhia Dunării de Jos.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook