Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 21 noiembrie 2010, la sărbătoarea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, Biserica Vovidenia din Galaţi şi-a sărbătorit hramul.
Programul liturgic a debutat în seara zilei de 20 noiembrie, cu slujba Vecerniei cu Litie, şi a Acatistul Buneivestiri, la care au luat parte numeroşi credincioşi din parohie şi din oraş.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de către un sobor de preoţi, în frunte cu pc. pr. Lucian Petroaia, Consilier eparhial pentru învăţământ şi tineret, şi delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, care a transmis, în cuvântul său, mesajul de felicitare al chiriarhului Dunării de Jos pentru toţi enoriaşii parohiei Vovidenia.

Pe lângă numeroşii credincioşi participanţi la hram s-au aflat şi un grup de 10 tineri de la Peniteciarul de Minori – Tichileşti, jud. Brăila, care, împreună cu preotul lor, pc. pr. Sorin Pleşca şi directorii educativi, au participat la sfânta slujbă şi au primit pachete cu alimente.

De asemenea, parohia a pregătit, prin membrii Consiliului şi Comitetului parohial, pachete cu alimente pentru cei nevoiaşi, precum şi o agapă frăţească pentru toţi pelerinii veniţi la hram.

Biserica Vovidenia ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, în ea deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

A fost ctitorită în anul 1790, de banul Ion Cârja, fiind sfinţită în acelaşi an de protopopul G. Avram. Biserica a fost construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţie, iar după lucrări de restaurare, va fi sfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Până în anul 1863, biserica Vovidenia a servit drept catedrală pentru oraşului Galaţi.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica Vovidenia. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al I Cuza, este înhumată în curtea bisericii.  Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa.

În perioada 1951-1952 biserica a fost  consolidată cu stâlpi şi centuri din beton, ca urmare a degradărilor provocate de cutremurul din anul 1977, iar în 1986 a fost refacută turla.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook