Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 27 noiembrie ac, cu începere de la ora 10:00, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” din incinta Centrului Eparhial - Galaţi a avut loc un simpozion aniversar dedicat împlinirii a 20 de ani de apariţie neîntreruptă a periodicului eparhial „Călăuză ortodoxă” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La acest simpozion, care a fost organizat ca o întâlnire de suflet între reporterii, redactorii şi colaboratorii care au trecut prin redacţia periodicului eparhial în toţi aceşti ani, au mai participat colegi de breaslă de la cotidianul Patriarhiei Române „Ziarul Lumina” şi periodicul „Vestitorul Ortodoxiei” (Bucureşti), precum şi de la câteva redacţii eparhiale din ţară, cum ar fi „Bărăganul ortodox” (Slobozia), sau „Cuvânt bun” (Tulcea), dar şi din presa locală laică (cotidianul gălăţean „Viaţa liberă” şi postul local de televiziune TV Galaţi).

De asemenea, la eveniment a fost prezent şi primarul oraşului Slobozia, Dl. Gabi Ionaşcu însoţit de Arhim. Rafail Mâţ, exarhul mănăstirilor din cuprinsul

Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor. Dintre alţi invitaţi de seamă, mai amintim:

- Ciprian Olinici (Radio Trinitas)
- Alexandru Briciu şi Dumitru Manolache (Ziarul Lumina Vestitorul Ortodoxiei)
- Pr. Neculai Felix Lucian (consilier cultural)-Cuvânt Bun (Tulcea)
- Pr. Pătraşcu Constantin (inspector pentru cateheză, Eparhia Sloboziei şi Călăraşilor)
- Prof. Nelu Doruleţ Resmeriţă, Inspector General Şcolar - Galaţi
- Prof. Liliana Stănescu (Revista Liceului „Nicolae Iorga”)
- Prof. Andrei Bâgu (Revista Penitenciarului de Minori - Tichileşti)

Un aspect inedit al acestei întâlniri este prezenţa câtorva redacţii ale revistelor şcolare din oraşele Galaţi şi Brăila, prin aceasta, dorindu-se a se iniţia un dialog între generaţii, dar şi o apropiere a tinerilor de aspectele misionare ale Bisericii.

În cadrul simpozionului, care a fost prezidat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a avut loc lansarea unui volum omagial al revistei, alcătuit din texte semnificative privitor la interviuri şi cuvântări ale unor personalităţi importante din viaţa bisericească, dar şi laică, evenimente eparhiale importante, cultură, educaţie, pastoraţie şi viaţă monahală, apărute între paginile ei de-a lungul istoriei sale, precum şi un DVD cu arhiva digitalizată a revistei sus menţionate pentru anii 2006-2010.

Simpozionul a continuat cu alte lansări de carte la Editura eparhială, dintre care menţionăm:

- „Toată vremea-şi are vreme”, a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic al Argeşului şi Muşcelului;
- „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”, vol. IV, a Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Bucureşti;
- „Adevărul fără plural”, de Lidia Popiţa Stoicescu;
- „Erasmus de Rotterdam, erudit teolog şi filosof umanist”, de Pr. Dr. C. Davideanu;
- „Arhiepiscopia Dunării de Jos: Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală” - vol II, volum colectiv;
- „Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos” - fascicula 9, volum colectiv;
- „Tinerii seminarişti, între criza lumii contemporane şi modelele veşnice: Sfinţii Capadocieni”, volum colectiv.

Un scurt istoric

Periodicul eparhial „Călăuză ortodoxă” a fost iniţiat de către un grup de preoţi inimoşi din oraşul Galaţi, sub conducerea regretatului pr. cărturar Igor P. Jechiu, la 1 martie 1990. Ea continuă, practic, tradiţia revistelor bisericeşti apărute în Arhiepiscopia Dunării de Jos şi începută cu publicaţia culturală „Căminul” a Societăţii „Solidaritatea” al clerului (1925 - 1941) sau periodicul eparhial „Vestitorul” al Consiliului Eparhial (1926 - 1949).
Revista este printre primele periodice eparhiale din Patriarhia Română, înfiinţate sau re-înfiinţate după 1990. (Excepţie face doar buletinul Patriarhiei Române – „Vestitorul Ortodoxiei” – apărut în februarie 1990).

Din colectivul de redacţie al primului număr făceau parte: ÎPS Arhiepiscop Antim Nica - preşedinte de onoare, PS Casian Gălăţeanul (pe atunci), Arhiereu Vicar al Episcopiei Dunării de Jos - preşedinte, pr. Igor P. Jechiu – redactor responsabil, pr. Eugen Drăgoi – redactor adjunct, pr. Neculai Grosu, pr. Gheorghe Buruiană, pr. Ion Postolache şi pr. Marin Stamate – membrii în comitet.

La început, noua publicaţie religioasă era bilunară, apărând în format de ziar cu 4 pagini. Începând cu nr. 45/ ianuarie 1992 periodicul a ieşit de sub tipar în formatul clasic de revistă, păstrându-şi acest format, cu unele îmbunătăţiri, până în prezent.

Astăzi, revista, care a ajuns la numărul 263 apare în format A4 full color, într-un tiraj total de 6.000 exemplare, fiind căutată şi apreciată de cititori, atât din interiorul eparhiei, cât şi din afara ei.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook