Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, cunoscută şi cu numele de Metoc, din Galaţi şi-a sărbătorit hramul. Fiind singura mănăstire din oraş, gălăţenii au venit cu evlavie în număr mare la slujbă.
La sărbătoare a fost prezent şi IPS Casian care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ieromonahii şi fraţii acestui aşezământ în biserica veche de 207 ani, ctitorie a negustorului gălăţean Gheorghe Şişman.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de o parte din tinerii elevi seminarişști care s-au unit în cântarea omofonă cu mulţimea credincioşilor şi cu elevii unei clase a Şcolii Gimnaziale nr. 24.
La momentele liturgice cuvenite, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit un preot şi un diacon.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşit parastasul pentru ctitorii mănăstirii la mormântul vrednicului de pomenire stareţ, arhimandrit mitrofor Teofil Pandele.
Aşa cum se întâmplă în fiecare an, devenind deja o tradiţie, Înaltpreasfinţitul Casian a mers şi la Şcoala Gimnazială nr. 24 care poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi care se află exact lângă mănăstire.
Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la înființarea în casele mănăstirii a primei şcoli publice din Galaţi.
Aici ÎPS Casian a ţinut copiilor o cateheză despre sfinţii îngeri, după care a urmat un scurt program artistic susţinut de elevii acestei şcoli constând din cântece şi poezii.
La final copiii au primit câte un pacheţel cu hrană şi alte daruri de suflet din partea mănăstirii.
În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii a funcţionat prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe” şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.
FacebookContact