Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos a început marţi, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“ în Galaţi. În faţa Universităţii „Dunărea de Jos“, ÎPS Arhiepiscop Casian a întâmpinat delegaţia condusă de ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a adus spre închinarea credincioşilor români racla cu moaştele Sfântului Cuvios Patapie.

De asemenea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Gheorghe Oprea, slujitor la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Bucureşti, a adus spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Luca, Arhiepiscopul Crimeii. Cei doi ierarhi şi peste 200 de preoţi au însoţit mulţimea de credincioşi în procesiune pe strada Domnească, până la Catedrala arhiepiscopală. În catedrală a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care moaştele Sfântului Patapie şi ale Sfântului Ierarh Luca au fost depuse pe un baldachin amenajat pe esplanadă, alături de racla cu moaştele Sfântului Apostol Andrei. Credincioşii se vor putea închina moaştelor celor trei sfinţi până vineri, 30 noiembrie.

„Dimpreună cu binecredinciosul popor creştin de la Dunărea de Jos, cu iubitorii de Dumnezeu ieromonahi, stareţe şi stareţi şi vrednicii preoţi de la Dunărea de Jos am văzut revărsându-se râuri de oameni, pe strada Domnească, care au curs până în Catedrala arhiepiscopală, pentru că am fost conduşi de Sfântul Apostol Andrei, care a chemat doi prieteni cereşti, pe Sfântul Cuvios Patapie din Grecia, la solicitarea Preafericitului Părinte Daniel al României, prin rugămintea noastră către Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, iar Preafericitul Ieronim al II-lea a binecuvântat prezenţa Înalt Preasfinţitului Dionisie al Corintului purtând moaştele Sfântului Patapie. De asemenea, un alt sol ceresc este Sfântul Luca din Crimeea, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, a părăsit clinica de la Parhon din Bucureşti ca să vină să consulte sufleteşte şi trupeşte pe toţi bolnavii, în anul închinat de Sfântul Sinod îngrijirii bolnavilor şi Tainei Sfântului Maslu. Două Biserici-surori, două popoare, poporul român şi poporul elen, merg pe calea sfinţilor spre mai multă comuniune, spre mai multă dragoste frăţească şi spre mai multă cooperare“, a spus, după aşezarea moaştelor spre închinare, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit de Corint, s-a arătat impresionat de mulţimea de credincioşi prezentă la pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“ organizat în Galaţi: „O să dau slavă lui Dumnezeu şi le voi mulţumi oamenilor pentru că în această epocă a noastră în care omul gândeşte mai mult cele materiale, continuă să rămână credincioşi, alături de Dumnezeu, cerând ajutorul şi rugăciunile sfinţilor“.

Alexandru Briciu

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook