Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 28 octombrie – 2 noiembrie a.c., prestigiosul Colegiu  Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila a îmbrăcat haina de sărbătoare, întrucât anul 2013 marchează împlinirea a 150 de ani de activitate neîntreruptă, dedicată educării şi instruirii tinerilor în spiritul respectului şi promovării valorilor deschise spre performanţă, competitivitate şi efervescenţă creatoare în ştiinţă, cultură şi artă.

Manifestările culturale prilejuite de această aniversare a reunit în municipiul Brăila numeroşi academicieni, profesori universitari, oameni de cultură şi personalităţi ale vremii, cei mai mulţi dintre aceştia fiind absolvenţi ai Colegiului Naţional „Nicoale Bălcescu“.

Eveniment de largă deschidere culturală şi educaţională, zilele aniversare „CNNB 150“ au debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum şi cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru profesorii trecuţi la Domnul.  Pe parcursul celor 6 zile  au fost susţinute conferinţe, au avut loc prezentări de carte, sesiuni de referate  şi comunicări ştiinţifice ale elevilor, precum şi vernisarea expoziţiei de carte a autorilor brăileni, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila.

Vineri, 1 noiembrie a.c., a avut loc vizitarea şcolii în cadrul căreia au fost inaugurate Amfiteatrul „Nae Ionescu“, Sala „Perpessicius“ şi cabinetul „Edmond Nicolau“.

În Holul Monumental al Colegiului, au fost dezvelite plăcile de marmură pe care au fost înscrişi profesorii şi importantele personalităţi ale prestigiosului aşezământ de cultură, după care, în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila a avut loc întâlnirea festivă a generaţiilor – absolvenţi, profesori şi elevi – trecutul, prezentul şi viitorul Colegiului brăilean.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al  Dunării de Jos şi profesor de onoare al instituţiei de învăţământ, care a arătat că prăznuirea a 150 de ani de la înfiinţarea acestui Colegiu „ne prilejuieşte bucuria rememorării numelor şi faptelor cu adevărat mari din istoria culturii şi spiritualităţii brăilene, de unde, ca dintr-un zăcământ preţios aşteaptă să fie redescoperite personalităţi, opere, lucrări impresionante şi alte valori de suflet, de cuget şi de simţire românească şi creştinească.

Sărbătorirea celor 150 de ani ne deschide inimile spre a-L slăvi pe Domnul Hristos, Care a trimis pe aceste meleaguri pe Apostolul Său, Sfântul Apostol Andrei, pentru a încreştina pe strămoşii noştri. În creuzetul etnogenezei, care a pornit din zona Dunării de Jos s-au născut poporul român şi limba românească cea dulce ca mierea şi parfumată cu duh de cazanii“.

Între oaspeţii de onoare prezenţi la festivitate s-a numărat şi domnul Remus Pricopie, ministrul Educaţiei care a oferit prof. dr. Carmen Florentina Pîrlog, director al Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“, placheta şi diploma aniversară „Spiru Haret“, distincţie oferită înstituţiilor de învăţământ cu performanţe notabile şi vechime de peste 150 de ani.

Au urmat scurte alocuţiuni ale personalităţilor culturale româneşti prezente la eveniment, precum şi ale autorităţilor locale şi judeţene brăilene, după care a fost vizionat filmul documentar „150 de ani de educaţie la Colegiul Naţional «Nicolae Bălcescu» din Brăila“.

Premierea personalităţilor, iluştrii seniori şi şefii de promoţie ai Colegiului, au marcat încheierea festivităţilor.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook