Între manifestările pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi a întregului neam românesc se numără şi cinstirea, cu deosebită evlavie a Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul uneia din cele mai dinamice parohii din urbea gălăţeană.
Programul liturgic a debutat în seara zilei de 25 noiembrie, cu slujba Privegherii şi a continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii, de către un sobor de preoţi, alături de numeroşi credincioşi din parohie şi din întregul oraş.
La dumnezeiasca Liturghie a asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii trecuţi la Domnul, după care fiecare credincios a participat la agapa frăţească organizată cu sprijinul şi implicarea directă a membrilor Consiliului şi comitetului parohial, precum şi a bunilor şi jertfelnicilor credincioşi din cadrul parohiei.
***
Manifestările au continuat la Centrul multifuncţional pentru servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“, care funcţionează în cadrul parohiei. Aici, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“, ai Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi tineri studenţi ai Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ au prezentat un scurt program cultural-artistic, din care nu au lipsit interpretările unor piese cu tematică religioasă, recitarea de poezii creştine sau dialogul social.
La eveniment au participat şi 25 de copii defavorizaţi de la Centrul de plasament „Ion Creangă“ din municipiu.
În acelaşi timp, reprezentante ale Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, filiala Galaţi au organizat o activitate social-filantropică îndreptată către bătrânii bolnavi şi nedeplasabili din cadrul parohiei „Sf. Stelian Paflagonul“. În cadrul acestei activităţi au fost vizitate un număr de 30 de persoane cărora le-au fost oferite pachete cu alimente, produse de igienă corporală, medicamente, iconiţe şi alte daruri de suflet.
La final, persoanele asistate în cadrul Centrului multifuncţional pentru servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“ au fost binecuvântate de Chiriarhul Dunării de Jos şi au fost invitate la agapa frăţească.
***
Parohia a luat fiinţă în anul 1993, când a fost aşezată şi piatra de temelie a sfântului locaş. Concomitent cu zidirea bisericii, au început şi lucrările de construcţie la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speraţe pentru vârsta a III-a“, aşezământ social-filantropic al parohiei, care a fost binecuvântat şi inaugurat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în anul 2009.
FacebookContact