În Duminica a XXIV-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă face pomenirea învierii fiicei lui Iair, credincioşii parohiei Bălăbăneşti Deal, din judeţul Galaţi au participat la resfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae“.
Satul Bălăbăneşti, veche vatră răzeşească, este atestat documentar din vremea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, printr-un act pecetluit la 5 decembrie 1460.
Prima mărturie scrisă despre un sfânt locaş de închinare pe teritoriul comunei Bălăbăneşti apare într-un document datat din perioada domniei lui Ştefan cel Mare, cu referire la satul „Popeşti pe Jeravăţ” (13 iunie 1436).
Biserica a fost reconstruită în anul 1838, pe proprietatea lui Balaban Gavrilă, prin contribuţia şi osteneala preotului Iordache Chirvase din Balinteşti. A mai fost consolidată între anii 1952-1956 de preotul Spiridon Spulbere, cu ajutorul credinciosului Gheorghe Chirvase, fiind resfinţită ultima dată la 23 octombrie 1983 de Arhiepiscopul Dr. Antim Nica.
Din cauza deteriorărilor survenite ulterior, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi prin implicarea preotului paroh Mihai Enache, din anul 2015 au fost demarate ample lucrări de consolidare a pereţilor bisericii, iar pardoseala a fost acoperită cu duşumea din lemn de răşinoase. De asemenea, Sfânta Masă a fost rezidită şi placată cu marmură, au fost înlocuite uşile şi ferestrele şi au fost restaurate vechiul clopot şi monumentele funerare din curtea bisericii.
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate.
Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sf Altar pentru a săruta Sf. Masă, Sf. Evanghelie şi pentru a primi arhierească binecuvântare.
În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe o scenă specială amenajată în imediata apropiere a bisericii.
La slujbă a participat şi un grup de tineri din parohia gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“, însoţiţi de preotul paroh care, la marile sărbători creştine se implică în diferite programe cultural-educaţionale şi social-filantropice.
La momentul liturgic cuvenit, copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, majoritatea integraţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în frumosul şi autenticul port popular, au susţinut un program artistic, după care au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
Pentru bogata activitate pastoral-misionară desfăşurată în parohie, tânărul preot Mihai Enache a primit rangul de sachelar.
Bucuria resfinţirii bisericii parohiale a fost prelungită în comuniune agapică, parohia oferind pachete cu alimente atât celor prezenţi, cât şi celor bolnavi, singuri sau cu reale probleme sociale, în general persoane nedeplasabile aflate în evidenţele speciale ale parohiei.
FacebookContact