În fiecare an, sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos.
Şi în acest an, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a organizat un amplu program pastoral-misionar, cultural-educaţional şi social-filantropic, care a debutat cu tradiționala procesiune „Călători pe calea sfinţilor”.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Galaţi au fost aduse, de la Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei Râmnicului.
Chiriahul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de peste 200 de preoţi, personalităţi administrative locale şi zonale, culturale, civile şi militare, elevi seminarişti, studenţi şi numeroşi pelerini, l-au întâmpinat pe Sfântul Grigorie Decapolitul la intersecţia Străzilor Domnească cu Basarabiei.
În acest punct al întâlnirii de pe strada Basarabiei, au fost aduse, de către preoți și pelerini, dinspre Aşezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“, moaştele Sfântului Vasile, dinspre Seminarul Teologic, moaştele Sfântului Apostol Andrei şi de pe Calea Basarabiei, moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.
De aici, după o scurtă rugăciune de mulţumire, cele patru grupuri de pelerini „călători pe calea sfinţilor“, ierarhii, preoţii şi credincioşii, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, au plecat în procesiune pe Calea Domnească până la Catedrala Arhiepiscopală.
Aici, a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, iar Chiriarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenţi, după care sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe un baldachin special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.
Sutele de credincioşi din Galaţi, din Brăila dar şi din alte judeţe ale ţării au rămas până târziu în noapte ca să se închine la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sf. Apostol Andrei.
Procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“ a deschis şirul numeroaselor manifestări pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice, care se vor desfăşura la Galaţi până la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
FacebookContact